Принципи формування стратегії сталого розвитку портів України - Станєва, Яна Миколаївна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація: У сучасних умовах геополітичної нестабільності, цифрової трансформації та посилення екологічних викликів особливої актуальності набуває проблема формування ефективної стратегії сталого розвитку портової системи України. Порти як ключові елементи транспортної та логістичної інфраструктури потребують переходу від фрагментарного управління до інтегрованих моделей стратегічного розвитку, що враховують економічні, екологічні, соціальні, інституційні та технологічні чинники. Метою статті є обґрунтування принципів формування стратегії сталого розвитку портової системи України та розробка алгоритму управління процесами сталого розвитку на основі системно-універсального підходу. Методи дослідження становлять методи системного аналізу, структурно-логічного моделювання, сценарного прогнозування, інституційного аналізу, а також інструменти стратегічного планування та ESG-оцінювання. У результаті дослідження систематизовано десять базових принципів формування стратегії сталого розвитку портів, згрупованих за економічними, екологічними, соціальними, інституційними та інноваційно-технологічними блоками. Запропоновано замкнений восьмиетапний алгоритм управління процесами сталого розвитку портової системи України, який відображає повний управлінський цикл — від діагностики стану до синергетичної інтеграції результатів у двоконтурну модель управління. Практична цінність отриманих результатів полягає у можливості використання запропонованих принципів, алгоритму та стратегічної дорожньої карти в діяльності органів державного управління, портових адміністрацій та операторів при формуванні політики модернізації, цифровізації та екологізації портової галузі. Висновки. Зроблено висновок, що впровадження системно-універсального підходу забезпечує підвищення стійкості, адаптивності та конкурентоспроможності портової системи України в довгостроковій перспективі.