Оцінка інвестиційної привабливості підприємств транспорту: фінансові та інноваційні аспекти - Бабич, Людмила Миколаївна; Горобінська, Ірина Владиславівна; Назаренко, Ярослава Ярославівна; Гуцалюк, Олена Ігорівна; Наконечна, Світлана Анатоліївна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. Метою статті є наукове обґрунтування та практичне застосування комплексного підходу до дослідження привабливості транспортних суб’єктів господарювання з позицій фінансових можливостей і рівня інноваційного розвитку. Для досягнення поставленої мети в ході дослідження було використано комплекс відомих наукових методів: метод фінансово-економічного аналізу застосовано для оцінювання поточного стану та результативності діяльності транспортних підприємств; метод порівняння використано для зіставлення значень фінансових і інноваційних показників між досліджуваними підприємствами; методи узагальнення та систематизації застосовано для впорядкування результатів аналізу та формування цілісної системи показників оцінювання інвестиційної привабливості. Результати. Встановлено, що задовільні фінансові показники не завжди супроводжуються належним рівнем інноваційної активності, тоді як системне оновлення техніко-технологічної бази, впровадження цифрових рішень і розвиток персоналу суттєво посилюють позиції підприємства з позицій залучення капіталу. Доведено, що поєднання фінансової стабільності та інноваційної орієнтації формує більш стійкі конкурентні переваги у середньо- та довгостроковій перспективі. Висновки. Зроблено висновок про доцільність застосування інтегрального підходу, який забезпечує об’єктивніші результати аналізу та може бути використаний у практиці управлінських рішень і інвестиційного обґрунтування. Подальші дослідження доцільно спрямувати на вдосконалення методів вагового узгодження показників і врахування галузевих ризиків.