Вдосконалення системи стратегічного управління підприємством в інтернет-середовищі - Виноградова, О.В.; Сьомкіна, Т.В.; Воскобоєва, О.В.; Ромащенко, О.С.; Снітко, А.С. (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. У статті досліджено теоретико-методологічні та прикладні аспекти вдосконалення системи стратегічного управління підприємством в умовах динамічного розвитку інтернет-середовища та цифрової економіки. Обґрунтовано, що посилення ролі цифрових ринків, онлайн-платформ, трансформація поведінки споживачів і зростання значущості даних суттєво змінюють умови формування та реалізації стратегічних рішень підприємств. За таких умов традиційні системи стратегічного управління, орієнтовані на відносну стабільність зовнішнього середовища та довгострокове лінійне планування, виявляються недостатньо ефективними й не забезпечують належного рівня стратегічної гнучкості та адаптивності. Метою статті є обґрунтування та розроблення методичного підходу до вдосконалення системи стратегічного управління підприємством в інтернет-середовищі на основі інтеграції аналітичної діагностики, формування стратегічних цілей, розроблення та реалізації адаптивних цифрових стратегій і механізмів стратегічного контролю. У статті запропоновано адаптивний багатоконтурний методичний підхід, що базується на взаємопов’язаній взаємодії аналітично-діагностичного, стратегічного, операційно-інструментального та контрольного контурів. Доведено доцільність розгляду інтернет-середовища не лише як зовнішнього чинника, а як активного елемента системи стратегічного управління, що безпосередньо впливає на формування стратегічних цілей, вибір інструментів їх досягнення та механізми стратегічного контролю. Особливу увагу приділено інтеграції цифрових інструментів у всі етапи стратегічного процесу, орієнтації на динамічні стратегічні можливості підприємства та формуванню замкненого контуру зворотного зв’язку, який забезпечує безперервність стратегічного розвитку. Практичне значення результатів дослідження полягає у можливості використання запропонованого методичного підходу в діяльності підприємств для підвищення обґрунтованості стратегічних рішень, зниження стратегічних ризиків і забезпечення стійкого розвитку в умовах цифрової економіки.