Механізми функціонування та розвитку ринку енергоресурсів України - Кошовий, Богдан-Петро Олегович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація. У статті здійснено комплексний науково-аналітичний огляд механізмів функціонування та розвитку ринку енергоресурсів України як багаторівневої системи економічних відносин, що охоплює виробництво, транспортування, торгівлю й споживання електроенергії, природного газу та інших енергоносіїв. Уточнено понятійний апарат дослідження, розкрито зміст категорій «ринок енергоресурсів», «механізми функціонування ринку», «трейдер» і показано відмінності трейдерської діяльності від постачання кінцевим споживачам. Обґрунтовано значення системного підходу до реформування енергетичного сектору, який передбачає узгодження технічних, економічних і нормативно-управлінських рішень, а також використання інструментів моделювання для прогнозування сценаріїв розвитку та реагування на кризові виклики. Проаналізовано інституційну архітектуру енергоринку України, сформовану в межах євроінтеграційних зобов’язань: нормативну основу лібералізації газового та електроенергетичного ринків, процеси анбандлінгу, роль НКРЕКП та операторів інфраструктури. Окрему увагу приділено функціонуванню сегментів електроенергетичного ринку (двосторонні договори, РДН/ВДР, балансуючий ринок, допоміжні послуги, роздрібний сегмент) і механізмам газового ринку, зокрема біржовій торгівлі, імпортним маршрутам та використанню підземних сховищ як елементу хабової інфраструктури. Виявлено ключові дисбаланси ринку, пов’язані з адміністративними ціновими обмеженнями, перехресним субсидіюванням і недостатнім розвитком довгострокових інструментів хеджування ризиків. Показано, що воєнні загрози зумовили посилення державного втручання й одночасно актуалізували потребу в підвищенні прозорості (наближення до вимог REMIT), стійкості та децентралізації енергосистеми. Обґрунтовано перспективні напрями розвитку ринку, пов’язані з поглибленням інтеграції до енергетичного простору ЄС, лібералізацією та вдосконаленням регуляторних інструментів, розвитком строкових сегментів і «зеленою» трансформацією енергетики.