Цифрова трансформація як інструмент стратегічного управління операційною стійкістю судноплавного бізнесу - Бабаченко, Марина Вікторівна; Тегубенко, Максим Валерійович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація: Наукова праця спрямована на обґрунтування ролі інструментів цифровізації у системі стратегічного менеджменту судноплавних компаній для забезпечення їхньої операційної стійкості. Дослідження фокусується на розробці інтегрованого підходу, що поєднує технічне оновлення суднових активів із впровадженням інтелектуальних систем аналізу даних для нівелювання впливу геополітичної та ринкової волатильності.У ході дослідження ідентифіковано критичні дестабілізуючі фактори, що формують нове операційне середовище для українського флоту, зокрема переорієнтацію на Дунайський логістичний вузол та посилення вимог екологічного регулювання Міжнародної морської організації (IMO). Доведено, що впровадження концепції Smart Shipping дозволяє трансформувати модель управління з реактивної на проактивну. На прикладі модернізації самохідного флоту ПрАТ «Українське Дунайське пароплавство» за стандартом Stage V підтверджено можливість досягнення точності прогнозування витрат енергоресурсів на рівні понад 99%. Виявлено суттєвий антикорупційний та економічний ефект від автоматизації моніторингу, що проявляється у радикальному зниженні питомих витрат на паливо та оптимізації чисельності суднових екіпажів. Запропоновано архітектуру цифрової екосистеми, яка охоплює інформаційний, аналітичний та стратегічний рівні прийняття управлінських рішень.Авторами встановлено, що цифрова трансформація є не факультативним елементом автоматизації, а базовою умовою збереження конкурентоспроможності судноплавного бізнесу. Синергія глибокої технічної реновації та інтелектуальних систем моніторингу стає ключовим механізмом забезпечення фінансової стабільності в умовах високих цін на бункерне паливо та нестабільності фрахтового ринку. Практична реалізація запропонованих стратегій сприяє прискоренню інтеграції вітчизняних судноплавних підприємств у європейську транспортну мережу через дотримання принципів «зеленої» логістики та цифрової прозорості. Наукова новизна роботи полягає в деталізації механізмів адаптації морського транспорту до умов воєнної економіки через інструменти предиктивної аналітики та Smart-технологій.