Методологічні засади стратегічного планування інноваційно-інвестиційної діяльності підприємства в умовах цифрової трансформації глобального економічного середовища - Фомішина, Віра Миколаївна; Огородник, Руслан Петрович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація: Метою дослідження є обґрунтування методологічних засад стратегічного планування інноваційно-інвестиційної діяльності підприємства в умовах цифрової трансформації світової економіки та зростання динаміки зовнішнього середовища. Методи. У процесі дослідження використано системний, процесний, інституційний, інтеграційний і синергетичний підходи, а також методи порівняльного аналізу, узагальнення, структуризації та логічного моделювання. Теоретичну основу становлять сучасні концепції стратегічного планування, відкритих інновацій, глобальних ланцюгів створення вартості та цифрового управління. Результати. Доведено, що стратегічне планування інноваційно-інвестиційної діяльності в умовах цифрової трансформації набуває ознак безперервного процесу, що ґрунтується на аналітичному опрацюванні інформації. Обґрунтовано необхідність поєднання традиційних інструментів стратегічного аналізу з цифровими аналітичними системами та показниками цифрової зрілості підприємства. Запропоновано підхід до інтеграції інноваційних і інвестиційних рішень у межах єдиної стратегічної архітектури, що враховує участь підприємства у глобальних ланцюгах створення вартості, інноваційних мережах та цифрових екосистемах. Систематизовано напрями адаптації класичних інструментів стратегічного планування (SWOT, PEST, GAP-аналіз, портфельні моделі, Balanced Scorecard) до цифрового середовища з використанням аналітики даних та інтегрованих інформаційних платформ. Висновки. Обґрунтовано, що методологічні засади стратегічного планування інноваційно-інвестиційної діяльності мають формуватися на основі інтеграційно-синергетичної логіки, яка забезпечує узгодженість інноваційних цілей, інвестиційних ресурсів і цифрових трансформаційних процесів. Реалізація запропонованих підходів сприяє підвищенню адаптивності, конкурентоспроможності та довгострокової результативності підприємства в умовах цифрової трансформації світової економіки.