Трансформація методології бухгалтерського обліку на основі технологій штучного інтелекту та Data Science - Березний, Олександр Васильович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. Мета. Метою статті є обґрунтування методологічних засад трансформації бухгалтерського обліку в умовах цифрової економіки та Індустрії 4.0 на основі інтеграції технологій аналізу даних, штучного інтелекту, машинного навчання та блокчейну, а також формування концептуальної моделі еволюції облікових систем від ретроспективного до предиктивного управління фінансовою інформацією.Методи. У дослідженні використано системний та інституціональний підходи, методи бібліометричного аналізу, узагальнення наукових публікацій, логічного моделювання, порівняльного аналізу, а також елементи емпіричної інтерпретації результатів впровадження алгоритмів машинного навчання, обробки природної мови та стохастичного моделювання в обліковій практиці. Теоретичною основою слугували концепції «Accounting Intelligence», потрійного запису та цифрової трансформації фінансових систем.Результати. Обґрунтовано, що інтеграція інструментарію Data Science забезпечує якісну зміну функціонального призначення облікової системи. Доведено, що використання алгоритмів обробки природної мови та машинного навчання дозволяє суттєво підвищити швидкість обробки фінансової документації та знизити рівень помилок. Встановлено, що застосування методів аналізу часових рядів, рекурентних нейронних мереж і симуляції Монте-Карло підвищує точність прогнозування грошових потоків та інвестиційних показників. Показано, що поєднання блокчейну та алгоритмічної обробки транзакцій створює передумови для безперервного аудиту та суцільного контролю. Запропоновано триетапну модель еволюції облікових систем, яка відображає перехід від традиційних інструментів організації обліку через гібридну інтеграцію аналітичних методів до повноцінних інтелектуалізованих систем підтримки управлінських рішень.Висновки. Доведено, що цифровізація бухгалтерського обліку формує нову екосистему управління фінансовою інформацією, у якій поєднуються алгоритмічна верифікація даних, предиктивне моделювання та професійне судження фахівця. Концептуальний перехід до моделі інтелектуалізованого обліку сприяє зростанню операційної ефективності, прозорості та якості фінансової звітності.