Проблеми оцінки та визнання криптоактивів у бухгалтерському обліку - Задніпровський, Олександр Григорович; Косата, Інна Анатоліївна; Йолтуховська, Оксана Юріївна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Актуальність теми зумовлена поширенням операцій з криптоактивами в господарській діяльності суб’єктів та необхідністю формування достовірної інформації у фінансовій звітності. Метою статті є дослідження теоретичних і методичних проблем відображення криптоактивів у системі бухгалтерського обліку та обґрунтування підходів до їх оцінки й класифікації в умовах відсутності спеціалізованого нормативного регулювання. Методологічну основу роботи становлять системний та інституційний підходи, методи аналізу й синтезу, порівняльний аналіз положень міжнародних стандартів фінансової звітності та національної практики, а також узагальнення наукових позицій щодо економічної сутності криптоактивів. У межах дослідження розглянуто доцільність їх віднесення до нематеріальних активів, запасів або фінансових інструментів з урахуванням критеріїв контролю, очікуваних економічних вигід та можливості достовірної оцінки. У результаті встановлено, що основними проблемами бухгалтерського обліку є неврегульованість правового статусу криптоактивів, відсутність єдиних підходів до первісного визнання, складність визначення справедливої вартості під час високої волатильності ринку та неоднозначність відображення результатів переоцінки. Обґрунтовано, що вибір моделі оцінки криптоактивів безпосередньо впливає на показники активів, фінансових результатів і власного капіталу підприємства, що знижує порівнянність звітності між суб’єктами господарювання. Доведено доцільність розроблення спеціалізованих методичних рекомендацій щодо розкриття інформації про операції з криптоактивами в примітках до фінансової звітності. Висновки. Визначено, що вдосконалення методики визнання та оцінки криптоактивів має ґрунтуватися на принципах превалювання сутності над формою, обачності та достовірності відображення господарських операцій. Практичне значення отриманих результатів полягає в можливості їх використання під час розроблення облікової політики підприємств, що здійснюють операції з криптоактивами, а також у процесі подальшого розвитку національної системи бухгалтерського регулювання в умовах цифровізації економіки.