Дослідження теорії поколінь Штрауса-Гоува та розробка основ мотивації працівників проєктних команд крізь призму цієї теорії - Сайко, Віталій Романович; Ільчук , Павло Григорович (Актуальні питання економічних наук, 2024)
Метою даного дослідження є аналіз теорії поколінь Штрауса-Гоува та пошук можливостей її практичного застосування задля підвищення мотиваційного потенціалу працівників у проєктних командах. У рамках роботи було визначено часові межі чотирьох основних поколінь: Бебі-бумерів, покоління X, покоління Y та покоління Z. Також розглянуто їхні ключові характеристики, що впливають на професійний розвиток і мотивацію. Досліджено соціальні та історичні фактори, що вплинули на розвиток цінностей досліджуваних поколінь. Методологічною основою дослідження слугував теоретичний аналіз літературних джерел, а також порівняльний аналіз різних підходів до класифікації поколінь, запропонованих як вітчизняними, так і зарубіжними науковцями. Результати дослідження демонструють, що кожне покоління має специфічні потреби та мотиваційні чинники, що визначають підходи до управління та мотивації в проєктних командах. Наприклад виявлено, що для покоління Бебі-бумерів важливими є стабільність і лояльність, тоді як представники поколінь X, Y та Z віддають перевагу більш гнучким умовам праці та можливостям для особистого розвитку тощо. На основі аналізу було розроблено рекомендації щодо мотиваційних стратегій, які враховують особливості кожного покоління, що сприятиме створенню ефективних умов праці та покращенню взаємодії в командах. Висновки дослідження зосереджують увагу на тому, що адаптація мотиваційних підходів відповідно до унікальних характеристик поколінь зможе дозволити підвищити продуктивність та задоволеність працівників, а також забезпечити успішне виконання проєктів. Крім того, необхідно відзначити важливість постійного моніторингу мотиваційних стратегій, щоб вони відповідали змінам в соціальних і технологічних умовах. Подальші дослідження можуть зосередитися на вивченні впливу цифрових технологій та глобалізації на мотиваційні фактори різних поколінь, а також на інтеграції альтернативних теоретичних підходів для поглиблення розуміння динаміки поколінних відносин у сучасних організаціях.