Цифрова платформізація підприємств інформаційно-комунікаційних технологій: інструментально-методичний підхід функціонування - Сорока, Анна Михайлівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація: У статті досліджено теоретико-методичні та прикладні аспекти цифрової платформізації підприємств інформаційно-комунікаційних технологій у контексті розвитку цифрової економіки та посилення нестабільності ринкового середовища. Обґрунтовано доцільність переходу підприємств ІКТ від традиційних лінійних бізнес-моделей до платформних форм організації діяльності, що базуються на інтеграції цифрових сервісів, даних і учасників у межах єдиного цифрового простору.Мета статті полягає в науковому обґрунтуванні інструментально-методичного підходу до цифрової платформізації підприємств інформаційно-комунікаційних технологій шляхом систематизації теоретичних положень платформної економіки, визначення ключових інструментів та методів функціонування цифрових платформ, а також розробки структурно-функціональної моделі платформної взаємодії. Досягнення поставленої мети передбачає ідентифікацію архітектурних, організаційно-управлінських, технологічних та аналітичних компонентів цифрової платформи, обґрунтування показників оцінювання ефективності платформних рішень і формування практичних рекомендацій щодо підвищення конкурентоспроможності підприємств ІКТ в умовах цифрової економіки.Методологічну основу дослідження становить сукупність загальнонаукових і спеціальних методів пізнання, що забезпечують комплексний та системний аналіз процесів цифрової платформізації підприємств інформаційно-комунікаційних технологій.У ході дослідження використано методи аналізу та синтезу – для узагальнення теоретичних підходів до визначення сутності цифрових платформ і платформної економіки; системний підхід – для розгляду цифрової платформи підприємства ІКТ як цілісної соціально-економічної системи, що поєднує технологічні, організаційні та управлінські компоненти. Структурно-функціональний метод застосовано з метою формування моделі функціонування цифрової платформи та визначення взаємозв’язків між її основними рівнями.Методи порівняльного аналізу та узагальнення використано для дослідження вітчизняного та зарубіжного досвіду платформізації підприємств, а також для виявлення ключових тенденцій розвитку цифрових платформ у сфері ІКТ. Процесний підхід застосовано для аналізу бізнес-процесів підприємств ІКТ у контексті їх платформної трансформації. Для оцінювання ефективності цифрової платформізації використано аналітичні методи, зокрема систему показників результативності та елементів економічного оцінювання.Інформаційною базою дослідження стали наукові праці вітчизняних і зарубіжних авторів, аналітичні матеріали міжнародних організацій, статистичні дані, а також результати узагальнення практичного досвіду впровадження цифрових платформ у діяльність підприємств інформаційно-комунікаційних технологій.Результати. У роботі запропоновано інструментально-методичний підхід до функціонування цифрових платформ підприємств ІКТ, який передбачає поєднання технологічних, організаційно-управлінських, аналітичних та екосистемних компонентів. Розкрито логіку формування та розвитку цифрових платформ на різних етапах їх функціонування — від створення цифрової інфраструктури до формування стійких цифрових бізнес-екосистем. Представлено структурно-функціональну модель цифрової платформи підприємства ІКТ та обґрунтовано систему показників оцінювання ефективності цифрової платформізації з урахуванням економічних, технологічних, організаційних і екосистемних результатів.Висновки. Доведено, що впровадження інструментально-методичного підходу до цифрової платформізації сприяє підвищенню адаптивності та конкурентоспроможності підприємств інформаційно-комунікаційних технологій, забезпечує узгодженість управлінських рішень і створює передумови для сталого розвитку в умовах цифрової економіки.