Підходи до аналізу й оцінки функціонування та розвитку секторів критичної інфраструктури України - Магдисюк , Сергій Володимирович (Актуальні питання економічних наук, 2024)
Метою дослідження є запропонування підходу до економічного аналізу та оцінки функціонування секторів/підсекторів критичної інфраструктури, їх розвитку в межах національного господарства. Дослідження розкриває такі тези. На сьогодні існує багато підходів до аналізу та оцінки критичної інфраструктури. Незважаючи на різні підходи до аналізу та оцінки критичної інфраструктури, актуалізується потреба в системному економічному аналізі та оцінці функціонування секторів /підсекторів критичної інфраструктури як видів економічної діяльності, процесів їх відтворення та розвитку в межах всього національного господарства. Спочатку розглянуто існуючі підходи до аналізу та оцінки критичної інфраструктури. Далі запропоновано власний підхід до аналізу та оцінки секторів/підсекторів критичної інфраструктури, процесів їх відтворення та розвитку, який базується на даних системи національних рахунків як усієї національної економіки, так і в розрізі окремих секторів/підсекторів як видів економічної діяльності. Проведено аналіз стану економіки країни та процесів відтворення на основі даних системи національних рахунків. На основі аналізу динаміки та урахування інфляційних процесів визначено, що у 2020 р. та у 2022 р. показники знижувалися, що викликано дією певних негативних чинників. Турбулентне середовище, зміни, загрози, виклики визначають необхідність системного економічного аналізу та оцінки функціонування, відтворення та розвитку секторів/підсекторів критичної інфраструктури країни, їх економічної значущості з метою підтримання всієї системи критичної інфраструктури, здатності до забезпечення функціональності, відтворення, відновлення, стійкості, швидкої адаптивності новим умовам, гнучкості та стабільності розвитку. Застосування системної, комплексної конструкції такої, як система національних рахунків, дозволить отримати релевантну інформацію, узгодити результати аналізу та оцінки з економічно значущіми аспектами функціонування, відтворення та розвитку секторів/підсекторів критичної інфраструктури країни, їх економічні взаємовпливи, взаємозалежності.