Облікові та аудиторські аспекти фінансових інструментів страхування цінових ризиків - Панасюк, Валентина Миколаївна; Кулик, Роман Романович; Пунда, Анастасія Вячеславівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. У статті розглянуто облікові та аудиторські аспекти застосування фінансових інструментів страхування цінових ризиків в умовах зростаючої волатильності товарних, валютних та фінансових ринків. Актуальність теми зумовлена необхідністю підвищення прозорості фінансової звітності та забезпечення достовірного відображення операцій хеджування в системі бухгалтерського обліку підприємств різних галузей. Метою дослідження є узагальнення теоретичних положень та підходів до визнання, оцінки та розкриття інформації про фінансові інструменти, що використовуються для мінімізації цінових ризиків, а також визначення ключових напрямів удосконалення аудиторських процедур у цій сфері. У роботі проаналізовано економічну сутність інструментів хеджування, окреслено особливості їх класифікації й оцінювання відповідно до вимог міжнародних і національних стандартів фінансової звітності. Обґрунтовано підходи до документального оформлення операцій страхування цінових ризиків, визначення справедливої вартості та відображення результатів переоцінки у фінансовій звітності. Розкрито специфіку аудиту операцій з фінансовими інструментами, зокрема оцінювання ризику суттєвих викривлень, перевірку методик оцінки справедливої вартості, тестування внутрішнього контролю та аналіз відповідності облікової політики вимогам стандартів. Визначено типові помилки у відображенні інструментів страхування цінових ризиків і запропоновано напрями підвищення якості аудиторських процедур з урахуванням цифровізації облікових систем та використання аналітичних інструментів. Отже, належна організація бухгалтерського обліку та незалежний аудит фінансових інструментів страхування цінових ризиків сприяють підвищенню достовірності фінансової звітності, зниженню інформаційної асиметрії та зміцненню фінансової стійкості підприємств у нестабільному економічному середовищі.