Пересортиця матеріально-технічних ресурсів в автотранспортних підприємствах: організація бухгалтерського обліку, контролю та податкові ризики - Єрмолаєва, Марина Валентинівна; Прийдак, Тетяна Борисівна; Мокієнко, Тетяна Володимирівна; Лега, Ольга Василівна; Яловега, Людмила Василівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. Сучасні автотранспортні підприємства функціонують в умовах підвищених вимог до достовірності обліку та контролю за матеріально-технічними ресурсами. Інвентаризація запасів є важливим інструментом виявлення пересортиці, лишків і нестач та оцінки їх впливу на фінансові результати й податкові зобов’язання. Метою є комплексне дослідження результатів інвентаризації матеріально-технічних ресурсів автотранспортних підприємств і обґрунтування методичних підходів до бухгалтерського відображення пересортиці з урахуванням галузевої специфіки. Особливу увагу приділено обліку паливно-мастильних матеріалів, шин, акумуляторів і запасних частин.Під час дослідження використано різні методи, зокрема: аналіз і синтез для узагальнення теоретичних підходів, систематизацію нормативних положень, логічне узагальнення для формування галузевих висновків. Інформаційною базою стали нормативно-правові акти з бухгалтерського обліку та оподаткування.Результати. Уточнено трактування пересортиці, лишків і нестач для автотранспортних підприємств, визначено умови їх визнання та порядок взаємозаліку. Розкрито механізм документального оформлення інвентаризаційних відхилень і алгоритм відображення на рахунках 203, 207, 947, 949, 375, 716, 719. Обґрунтовано порядок визначення сумових різниць і їх вплив на фінансовий результат. Проаналізовано податкові наслідки, зокрема ризик нарахування компенсувальних ПДВ-зобов’язань при від’ємній різниці, вплив на єдиний податок і проблеми блокування податкових накладних. Узагальнено типові помилки інвентаризації ПММ і технічних запасів.Висновки. Ефективне відображення пересортиці потребує дотримання нормативних вимог та врахування галузевої специфіки. Запропоновано алгоритм обліку інвентаризаційних відхилень і практичні рекомендації щодо посилення внутрішнього контролю та мінімізації податкових ризиків.