Інтелектуалізація управлінських процесів в ІТ-секторі креативної економіки - Прінц, Ігор Володимирович; Куцмус, Наталія Миколаївна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація: Метою статті є узагальнення теоретико-методологічних підходів до дослідження та аналіз практичних особливостей процесу інтелектуалізації менеджменту креативних індустрій України в умовах цифрової трансформації економіки та експансії технологій штучного інтелекту. Методологічну основу дослідження становлять загальнонаукові та спеціальні методи пізнання, зокрема, аналізу і синтезу, системний та структурно-функціональний підхід, порівняльного аналізу, узагальнення, а також метод кейс-стаді. Інформаційну базу склали аналітичні звіти, статистичні дані, результати досліджень зарубіжних та вітчизняних експертів, а також практичні кейси провідних українських IT та digital-компаній. Для формування концептуальної моделі інтелектуалізації управління використано елементи економіко-математичного моделювання.У результаті дослідження виявлено ключові тенденції впровадження інтелектуальних технологій у процеси управління, зокрема активне використання штучного інтелекту, аналітики великих даних, хмарних сервісів і дашбордів для підтримки управлінських рішень. Доведено, що інтелектуалізація управління сприяє підвищенню швидкості та якості прийняття рішень, оптимізації використання ресурсів, зростанню операційної гнучкості та інноваційного потенціалу підприємств. Водночас ідентифіковано основні бар’єри впровадження інтелектуальних рішень, серед яких – дефіцит кваліфікованих кадрів, обмежені фінансові ресурси, недостатній рівень цифрової культури та інституційні обмеження. Запропоновано системну модель взаємозалежності цифрових технологій, людського капіталу та бізнес-результатів.Зроблено висновок, що інтелектуалізація управлінських процесів є ключовим чинником інноваційного розвитку ІТ-секторі креативної економіки. Практичне впровадження інтелектуальних управлінських рішень створює передумови для підвищення конкурентоспроможності підприємств і адаптації до динамічних умов цифрової економіки. Отримані результати можуть бути використані в процесі розроблення стратегій цифрової трансформації та удосконалення систем управління підприємств.