Адаптація суб'єктів господарювання до трансформаційних змін в Україні - Котвицька, Наталія Миколаївна; Руднік, Сергій Анатолійович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. У статті досліджується проблема адаптації суб'єктів господарювання до трансформаційних змін в умовах сучасної України, зумовлених повномасштабною збройною агресією, глибокою структурною перебудовою економіки та інтеграційними процесами у Європейський Союз. Визначено, що трансформаційні зміни охоплюють комплекс взаємопов'язаних процесів: інституціональних, регуляторних, технологічних, ринкових і соціальних. Встановлено, що адаптація суб'єктів господарювання є багатоаспектним явищем, яке включає операційну, стратегічну, технологічну та соціально-психологічну складові. Проаналізовано ключові виклики, що постають перед підприємствами в умовах воєнного стану та повоєнного відновлення: деструкція логістичних ланцюгів, дефіцит кваліфікованих кадрів, обмеженість фінансових ресурсів, нестабільність регуляторного середовища та геополітична невизначеність. На основі систематизації вітчизняного та міжнародного досвіду розроблено концептуальну модель адаптації суб'єктів господарювання, що включає п'ять ключових блоків: діагностичний, стратегічний, операційний, ресурсний та моніторинговий. Обґрунтовано пріоритетні напрями адаптаційних стратегій для різних груп суб'єктів господарювання: малого й середнього бізнесу, великих промислових підприємств і підприємств агропромислового комплексу. Особливу увагу приділено цифровізації бізнес-процесів як ключовому інструменту підвищення адаптивності. Запропоновано механізми державної підтримки адаптаційних процесів, включаючи інструменти фінансового, інституційного та інфраструктурного забезпечення. Результати дослідження можуть бути використані органами державного управління, об'єднаннями підприємців і самими суб'єктами господарювання при розробці адаптаційних стратегій та програм підтримки бізнесу в умовах тривалих трансформаційних змін. Доведено, що системний підхід до управління адаптацією сприяє підвищенню стійкості підприємств, зниженню ризиків та формуванню передумов для довгострокового конкурентного розвитку.