Методичні підходи до управлінського обліку витрат та доходів у постачальників ІТ-послуг - Бруханський, Руслан Феоктистович; Маматов, Рустам Ілхамович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. Метою статті є систематизація методичних підходів до управлінського обліку витрат і доходів у постачальників ІТ-послуг та розробка рекомендацій щодо організації ефективної системи управлінського обліку з урахуванням специфіки різних бізнес-моделей ІТ-галузі. У процесі дослідження застосовано методи порівняльного аналізу для оцінки придатності існуючих облікових методів до умов ІТ-бізнесу, системного підходу – для розробки багаторівневої моделі управлінського обліку, а також галузевого аналізу – для виявлення специфічних рис ІТ-компаній, що визначають вимоги до облікової системи. В результаті проведеного дослідження визначено чотири основні характеристики ІТ-бізнесу, що формують вимоги до управлінського обліку: домінування витрат на персонал, проєктна організація діяльності, різноманітність бізнес-моделей та висока частка непрямих витрат. Встановлено, що метод TDABC є найбільш природно сумісним з операційною реальністю ІТ-компаній. Обґрунтовано доцільність застосування методології EVM для проєктного контролю в компаніях кастомної розробки. Запропоновано трирівневу систему управлінського обліку, що охоплює проєктний, сервісний та корпоративний рівні, інтегровані єдиною системою кодування витрат. Визначено пріоритетні показники для кожної бізнес-моделі: коефіцієнт завантаженості персоналу та проєктна маржа – для аутсорсерів; MRR/ARR, CAC, LTV та ChR – для SaaS-компаній; рентабельність практик з урахуванням передпродажних витрат – для консалтингових структур. Ефективна система управлінського обліку постачальника ІТ-послуг має бути багаторівневою, інтегрованою з інструментами тайм-трекінгу та проєктного управління, а її конфігурація — визначатися конкретною бізнес-моделлю компанії. Ігнорування галузевої специфіки призводить до викривлення оцінки рентабельності та хибних управлінських рішень.