Методичні підходи до оцінки управління сталим розвитком в аграрній сфері - Звєрєва, Катерина Олександрівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. Метою дослідження було розробити методологію оцінки управління сталим розвитком сільськогосподарських підприємств, яка дозволяє комплексно оцінити їхню діяльність з точки зору економічної, соціальної, екологічної, інституційної та фінансової перспективи. Для досягнення цієї мети було застосовано п’ятибальну шкалу системи категоріальних показників, коефіцієнти якості яких визначаються експертами та відображаються в загальному індексі розвитку.Крім того, було проведено сценарний аналіз ризику та чутливості для визначення ефективності управління залежно від змін у зовнішньому середовищі. Завдяки дослідженню було створено структурну модель інтегрованого індексу, яка найкраще відображає сильні та слабкі сторони підприємства, його адаптивність до змін та встановлює пріоритети прийняття управлінських рішень.Також виявлено, що ризик зміни зовнішніх умов економіки та навколишнього середовища є найбільш чутливим у дослідженні, але гарантує довгострокову стабільність у соціальному та інституційному плані. Завдяки цій стратегії методологія дозволяє отримати детальне та всебічне уявлення про швидке зростання підприємства. Це запропонує надійну точку відліку, коли справа доходить до прийняття управлінських рішень на рівні окремого фермерського господарства, а також слугуватиме для розробки національної сільськогосподарської політики, яка покращить економічну, соціальну та екологічно стійку ситуацію в усій сільськогосподарській галузі.Практична значущість дослідження полягає у можливості адаптації запропонованої системи оцінювання до умов різних регіонів та масштабів господарювання, що забезпечує її універсальність і придатність для використання як на мікро-, так і на макрорівні управління сталим розвитком аграрного сектору.