Діяльність банків у контексті сталого розвитку - Волкова, Валерія Валеріївна; Волкова, Неля Іванівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю аналізу результатів діяльності банку, його фінансових показників та їх впливу на досягнення Цілей сталого розвитку. Мета статті полягає у науковому обґрунтуванні основних напрямків діяльності банку щодо формування ресурсів та їх розміщення, показників його стійкості задля збереження високого рівня сталості, ефективного контроля ризиків, забезпечення стабільного прибутку, підтримки оптимальної структури ресурсів і ефективного використання наявних активів. Методологія дослідження ґрунтується на системному та фінансово-аналітичному підходах: методи системного й порівняльного аналізу використано для дослідження результатів діяльності банків; методи стратегічного аналізу – для оцінювання ринкових позицій банку; графічні та табличні методи – для узагальнення та візуалізації результатів. Результати. Виявлено, діяльність АТ «Укрсиббанк» спрямована на реалізацію чотирьох важливих напрямів сталого розвитку: екологічну відповідальність та боротьбу з кліматичними змінами, підтримку молоді, розвиток підприємницького середовища, сприяння місцевим ініціативам в регіонах, покращення екосистеми територіальних громад та забезпечення передумов для розвитку бізнесу і соціальних проєктів. Доведено, системний підхід до формування продуктового портфеля та сервісів для різних сегментів клієнтів підвищує конкурентоспроможність банку та сприяє сталому розвитку його фінансових послуг. З’ясовано основні тенденції розвитку АТ «Укрсиббанк», надана оцінка рівня його фінансової стійкості, платоспроможності та ефективності використання ресурсів, а також виявлено потенційні ризики й проблемні аспекти діяльності банківської установи. Висновки. Установлено, комплексний підхід формування стратегічного розвитку АТ «Укрсиббанк» об’єднує цифрову трансформацію, ефективне управління активами та пасивами, розвиток системи ризик-менеджменту, зміцнення капіталізації, підтримку підприємств МСБ, впровадження ESG-принципів, що формує підґрунтя для створення та впровадження стійкої бізнес-модель банку.