Аналіз ринку праці України в умовах воєнного стану - Євдокимова, Альона Вікторівна; Ткачук, Сергій Васильович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. У статті розглянуто особливості функціонування ринку праці України в умовах повномасштабної війни, що формують нову конфігурацію зайнятості, попиту на робочу силу та відтворення людського капіталу. Метою статті є узагальнення та аналітична оцінка трансформацій ринку праці України в умовах повномасштабної війни з акцентом на зміни людського капіталу, структурні зрушення зайнятості та еволюцію попиту на робочу силу як передумов економічної стійкості й відновлення.Дослідження ґрунтується на комплексному аналітичному підході, що поєднує макроекономічний, структурний, динамічний та поточний аналіз. Методологічну основу становить синтез чотирьох взаємопов’язаних інформаційно-аналітичних блоків: оцінка рівня людського розвитку (2024) як узагальненого макропоказника, аналіз галузевої динаміки зайнятості (2021-2024) з позицій структурних змін, дослідження динаміки вакансій (2022-2024) як індикатора попиту на робочу силу, а також узагальнення актуальних трендів ринку праці у 2025 році. Об’єднання цих чотирьох аналітичних модулів формує методологічний інструментарій, що дозволяє простежити взаємозв’язки між людським розвитком, структурною трансформацією зайнятості, зміною попиту на робочу силу та актуальними тенденціями функціонування ринку праці. Такий підхід забезпечує комплексність, системність та логічну цілісність дослідження.Встановлено, що війна зумовила глибоку перебудову параметрів функціонування ринку праці, яка проявляється у зростанні нестабільності, посиленні регіональних і секторальних диспропорцій, а також у зміні вимог до професійної структури робочої сили. Виявлено зниження кількісних та якісних характеристик людського капіталу на тлі міграційних втрат і демографічних викликів, водночас зафіксовано ознаки адаптації економічних суб’єктів через перерозподіл зайнятості та поступове відновлення вакансій у низці галузей. Динаміка попиту на працю засвідчує асиметричність відновлення та залежність від безпекових факторів.Зроблено висновок, що сучасний ринок праці України формується в умовах високої невизначеності, проте демонструє потенціал до адаптації та відновлення. Важливу роль у цьому процесі відіграє збереження та розвиток людського капіталу, а також гнучкість інституційних механізмів регулювання зайнятості. Отримані результати можуть бути використані для обґрунтування державної політики у сфері ринку праці та стратегій післявоєнного відновлення економіки.