Формування безбар'єрного середовища в закладах сфери гостинності: організаційні підходи та сучасні практики - Паска, Марія Зіновіївна; Графська, Орислава Іванівна; Кошовий, Богдан-Петро Олегович; Незвещук-Когут, Тетяна Семенівна; Барсук, Оксана Миколаївна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. Стаття досліджує формування безбар'єрного середовища в закладах сфери гостинності як системну управлінську категорію, що охоплює фізичний простір, цифрові канали, сервісні процедури та корпоративну культуру. Обґрунтовано перехід від медичної моделі інвалідності до соціальної та правової моделей, який зумовлює переосмислення безбар'єрності як організаційної системи менеджменту, а не лише архітектурної вимоги. Розведено п'ять базових понять (доступність, безбар'єрне середовище, універсальний дизайн, інклюзивна гостинність, розумне пристосування) та обґрунтовано їхній управлінський сенс як рівнів зрілості закладу. Проаналізовано міжнародну нормативно-правову рамку, що включає Конвенцію про права осіб з інвалідністю, Директиву ЄС 2019/882 (European Accessibility Act), стандарти ISO 21542:2021 та ISO 21902:2021, WCAG 2.1 і EN 301 549, а також українське регуляторне поле – Національну стратегію безбар'єрності до 2030 року, ДБН В.2.2-40:2018 та ДСТУ EN 301 549:2022. Систематизовано три організаційні інструменти впровадження безбар'єрності: accessibility audit як двоконтурний процес оцінювання фізичного й цифрового середовищ; інклюзивну корпоративну культуру, інтегровану в HR-цикл; стандартні операційні процедури (SOP) для різних сценаріїв потреб гостей. Розглянуто практики провідних міжнародних мереж (Hilton, Marriott, Accor) у контексті мультиканальної доступності та дестигматизованого дизайну. Виявлено розрив між нормою і практикою, зокрема парадоксально низький рівень вебдоступності готелів вищої категорії. Для українського контексту, в якому збройна агресія спричиняє шокове зростання кількості осіб з інвалідністю (понад 3 млн станом на 2023 рік), запропоновано модель інтегрованої системи менеджменту безбар'єрності (Barrier-Free Hospitality Management System), що поєднує універсальний дизайн, reasonable accommodation та постійний аудит і дозволяє використати повоєнну відбудову як можливість системного впровадження інклюзивної гостинності.