Дизайн-мислення у HR-процесах аграрних підприємств - Минів, Роман Михайлович; Кільніцька, Олена Сергіївна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. Дизайн-мислення в HR-процесах підприємства - це технологія, яка дозволяє структурувати ролі в робочих групах, ефективніше організовувати роботу з людськими ресурсами, підвищувати залученість співробітників, розуміти потреби співробітників та створювати інтегроване робоче місце, яке надихає на новий досвід. Мета статті - дослідити концептуальні особливості дизайн-мислення у HR-процесах аграрних підприємств та запропонувати інструменти й механізми дизайн-мислення для вирішення проблем у сфері HR. Методи дослідження включають загальні наукові методи абстрагування, аналізу та синтезу. З метою досягнення дослідницьких завдань у роботі застосовано діалектичний метод наукового пізнання. Абстрактно-логічний метод теоретичних та фактичних узагальнень використано для формулювання висновків та пропозицій. Інформаційною базою дослідження стали наукові праці українських вчених за розглянутою темою, результати власних досліджень авторів тощо. Результати дослідження. Розроблено інструменти дизайн-мислення під час підбору персоналу та процесу адаптації персоналу аграрних підприємств, які допомагають забезпечити та організувати ефективне використання людських ресурсів, що важливо для загального успіху підприємства. Запропоновано механізм використання дизайн-мислення в структурі управлінні персоналом й механізм практичного застосування HR в аграрних підприємствах. Наведено інструменти дизайн-мислення, специфічні для HR-процесів, які дозволять структурувати ролі в робочих групах, ефективніше організовувати роботу з людськими ресурсами, підвищувати залученість співробітників, розуміти їх потреби та створювати інтегроване робоче місце, яке надихає на новий досвід. Висновки. Дизайн-мислення в HR - це людино-орієнтований підхід, спрямований на вирішення проблем співробітників шляхом розуміння їхніх потреб, тим самим підвищуючи їх лояльність, покращуючи досвід кандидатів та оптимізуючи HR-процеси, що дозволяє трансформувати HR-стратегію з адміністративної на інноваційну, створюючи гнучкі та ефективні інструменти управління персоналом.