Функціонування новітніх цифрових технологій на міжнародному фондовому ринку - Смагло, Ольга Володимирівна (Актуальні питання економічних наук, 2024)
У статті досліджено основні фактори, що сприяють бурхливому розвитку фінансових технологій на фондовому ринку у світі. Проаналізовано провідний світовий досвід функціонування ринку фінансових технологій та виявлені ключові тенденції розвитку фондового ринку, а саме: високий глобальний рівень впровадження фінансових технологій на світових біржах, динамічне зростання інвестиції у фінтех, найпопулярнішими секторами вкладання коштів є грошові перекази та платежі, альтернативне кредитування, кібербезпека, блокчейн та криптовалюта, страхові технології; фондові біржі. Швидкий розвиток айті технологій привів до появи нового терміну FinTech або фінансові технології. Ринок FinTech індустрії дуже привабливий для інвесторів і споживачів ринку фінансових послуг. Надання фінансових послуг за допомогою мобільних технологій може принести користь мільярдам людей. Згідно з дослідженнями IMF і World Bank, в світі на сьогодні все ще залишається близько двох мільярдів людей без доступу до традиційних фінансових послуг, тому саме FinTech технології можуть підвищити рівень фінансової інклюзії, який протягом десяти років збільшить ВВП країн, що розвиваються на 3,7 трильйонів доларів США . На сьогоднішній день ринок фінансових технологій вважається одним з найбільш активно зростаючих. Метою є дослідження сучасного стану фінансових технологій фондового ринку та з’ясовані причини, які перешкоджають його розвитку, доведено їх вплив на специфічні особливості його функціонування. Наведено основні фактори впливу функціонування фінансових технологій на світовий фондовий ринок. Методи теоретичного узагальнення, аналізу та синтезу, абстрактно-логічного, економічного моделювання, порівняльних та експертних оцінок, а також методи логічного, системно-структурного аналізу економічних процесів та зв’язків, статистичного, порівняльного та діалектичного підходів. Результати. виділено основні риси функціонування світового фондового ринку. Зазначено низку поточних драйверів діджиталізації фондових ринків. Висновки. Визначено окремі тренди діджиталізації світового фондового ринку. Охарактеризовано ключові напрями впровадження фінансових технологій на світовому фондовому ринку. Окреслено основні аспекти функціонування «фондових бірж майбутнього» із застосуванням фінансових технологій.