Цифрова трансформація систем управління підприємствами на основі аналітики великих даних - Лопатка, Сергій; Лопатка, Оксана (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація. У статті досліджено теоретико-методичні засади цифрової трансформації систем управління підприємствами на основі аналітики великих даних (Big Data Analytics). Розмежовано поняття цифровізації (digitization), діджиталізації (digitalization) та цифрової трансформації (digital transformation) у контексті управлінських систем підприємства; визначено категоріальний апарат великих даних та їх аналітики, включно з типологією описової, діагностичної, предиктивної та прескриптивної аналітики, а також проведено розмежування Big Data Analytics і Business Intelligence. Обґрунтовано, що аналітика великих даних стає ядром нового типу управлінської раціональності, яка забезпечує перехід від реактивного до проактивного й прескриптивного управління, коли система виходить за межі фіксації фактів і формує рекомендації з оцінкою наслідків. Проаналізовано архітектурну еволюцію корпоративних систем (ERP/CRM/SCM) від монолітних транзакційних рішень до хмарних модульних платформ, інтегрованих з аналітичними та data-science компонентами, а також досліджено роль моделей цифрової зрілості й готовності в оцінюванні прогресу трансформації. Розкрито економічні та організаційні ефекти інтеграції Big Data Analytics у системи управління, зокрема зміну управлінських ролей, формування data-driven culture, інституційні бар’єри впровадження та проблему високої частки невдач цифрових трансформацій. Особливу увагу приділено українському контексту: цифровій зрілості підприємств в умовах війни, нормативно-правовому забезпеченню хмарних послуг та євроінтеграційним вимогам у сфері управління даними (Data Act, Data Governance Act, Digital Europe Programme). Обґрунтовано, що оптимальною моделлю для українських підприємств є платформізація управління з опорою на хмарні й модульні системи за умови інституційного зміцнення практик data governance та інтероперабельності. Визначено перспективи подальших досліджень, пов’язані з емпіричною верифікацією зв’язку між рівнем цифрової зрілості та результативністю українських підприємств в умовах воєнних ризиків.