Формування доданої вартості за витратами виробництва в Україні у 2015–2023 роках як індикатор структурних зрушень в економіці - Лопатка, Сергій; Лопатка, Оксана (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. У статті проведено структурний аналіз формування доданої вартості за витратами виробництва суб'єктів господарювання в Україні за період 2015–2023 років. На основі офіційних даних Державної служби статистики України досліджено динаміку та структуру доданої вартості у розрізі розмірних категорій підприємств (великі, середні, малі, мікро), основних видів економічної діяльності та груп за кількістю зайнятих працівників. Встановлено, що загальний обсяг доданої вартості за досліджуваний період зріс у 3,2 раза — з 1 396,3 млрд грн у 2015 році до 4 467,1 млрд грн у 2023 році, проте цей приріст був нерівномірним і перемежовувався кризовими епізодами — уповільненням зростання у пандемійному 2020 році та абсолютним спадом на 17,1 % у 2022 році внаслідок повномасштабного вторгнення. Виявлено тенденцію до зниження частки великих підприємств із 41,9 % у 2015 році до 29,5 % у 2023 році та одночасного зростання частки середніх підприємств до 42,3 %, що засвідчує поступову диверсифікацію підприємницького сектору та демонополізацію структури створення вартості. Досліджено секторальні зрушення, зокрема стрімке зростання частки оптової та роздрібної торгівлі з 23,1 % до 38,4 % і скорочення питомої ваги промисловості з 35,4 % до 28,2 %, що вказує на продовження тренду деіндустріалізації. Проаналізовано диференційований вплив повномасштабного вторгнення 2022 року на різні сектори: найбільших втрат зазнали сільське господарство (–47,2 %) та будівництво (–46,6 %), тоді як торгівля продовжувала зростання (+23,8 %). Обґрунтовано, що структурні зрушення у формуванні доданої вартості відображають глибинні трансформації національної економіки та можуть слугувати аналітичним індикатором для прийняття управлінських рішень щодо стратегій повоєнного відновлення.