Цифрова економіка та економічна безпека підприємства: стратегії управління - Кульчицький, Іван Іванович (Актуальні питання економічних наук, 2024)
Метою дослідження є обґрунтування сучасних підходів до стратегічного управління економічною безпекою підприємств, встановлення впливу цифрової економіки на забезпечення безпеки суб’єктів господарювання. Методи. Для реалізації поставленої мети дослідження було використано такі методи: критичний аналіз наукових джерел – для обґрунтування особливостей цифрової економіки в Україні; метод синтезу – для аналізу впливу цифрових трансформацій на економічну безпеку підприємства; табличний метод – для наочної візуалізації отриманих досліджень; метод наукового абстрагування – для обґрунтування і узагальнення стратегій управління економічною безпекою підприємства в умовах цифрової економіки. Результати. Установлено, що цифрову економіку можна охарактеризувати як сучасну бізнес-модель для національної та глобальної економік, що спирається на інформаційні технології, інтелектуальний капітал, нематеріальні активи та інновації. Зазначено, що цифрова економіка відкриває нові можливості для підприємств, і створює нові виклики для їх економічної безпеки. В статті обґрунтовано, що для успішного функціонування в умовах цифрової економіки підприємствам необхідно приділяти увагу комплексному управлінню загрозами економічної безпеки. На основі експертних досліджень наведено основні стратегії забезпечення економічної безпеки для підприємств в умовах цифрової економіки: стратегія зростання; стратегія вибіркового посилення; стратегія адаптації; стратегія трансформації; стратегія відновлення. Ці стратегії забезпечують системний підхід до управління економічною безпекою компаній в умовах інформаційних викликів. Висновки. Дослідження доводить, що у сучасних умовах цифрової економіки економічна безпека підприємств залежить від їх здатності адаптуватися до змін і протидіяти новим загрозам. Інтеграція цифрових технологій стає невід’ємною складовою управління безпекою. Лише правильно розроблена стратегія управління економічною безпекою дозволяє підприємствам залишатися конкурентоспроможними та фінансово стабільними.