Створення замкнених ланцюгів вартості у молочному скотарстві як інструмент «зеленої» конкурентоспроможності галузі - Волощук, Максим Володимирович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. Необхідність підвищення економічної ефективності, екологічної стійкості та зниження негативного впливу молочного скотарства на довкілля в умовах глобальних змін клімату вимагає пошуку нових механізмів підвищення «зеленої» конкурентоспроможності галузі. Метою статті є пошук напрямів підвищення довгострокової конкурентоспроможності галузі молочного скотарства з урахуванням засад «зелених» пріоритетів агробізнесу. У статті досліджено основні сучасні проблеми функціонування галузі молочного скотарства в Україні: низька продуктивність сільськогосподарських тварин і низькі темпи технологічної модернізації виробництва, дрібнотоварний характер виробництва молока, низький розвиток концентрації та кооперації виробництва, відсутність інклюзивного доступу до ринків фінансового капіталу, неефективність державної підтримки галузі. Обґрунтовано сукупність чинників, які здійснюють вплив на створення довгострокових стійких переваг галузі молочного скотарства України. Систематизація даних чинників дозволила об’єднати їх за наступними основними групами: економіко-ресурсні чинники, технологічні, інституційно-регуляторні чинники, людський капітал. Одним з способів здобуття довгострокових конкурентних переваг за умов нових «зелених» викликів галузі запропоновано організацію замкнених (циркулярних) ланцюгів вартості. Представлена авторська модель формування довгострокових конкурентних переваг на основі замкнених ланцюгів вартості у молочному скотарстві на підставі інтеграції виділених груп факторів. Окреслено ключові передумови організації галузевої інтеграції у молочному скотарстві на основі використання механізмів циркулярних (замкнених) ланцюгів вартості. Серед них: модернізація технологічної бази молочного скотарства, нарощування людського капіталу, інклюзивний доступ до ринків фінансових ресурсів, розвиток партнерства між виробниками молочної продукції та державна інституційна та фінансова підтримка.Підкреслено, що фундаментом реалізації «зелених» трансформацій галузі молочного скотарства має стати підвищення соціальної відповідальності аграрного бізнесу.