Глобальна діджиталізація як драйвер розвитку цифрового маркетингу підприємств - Дуляба, Наталія Іванівна; Іваницький, Ігор Богданович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація. У статті досліджено роль глобальної діджиталізації як ключового драйвера розвитку цифрового маркетингу підприємств в умовах трансформації сучасного бізнес-середовища. Метою дослідження є обґрунтування впливу глобальної діджиталізації на ефективність цифрового маркетингу підприємств та визначення ключових факторів його розвитку. Для досягнення поставленої мети використано комплекс методів дослідження, зокрема контент-аналіз наукових джерел для систематизації теоретичних підходів, порівняльний аналіз для зіставлення вітчизняних і зарубіжних концепцій, а також кореляційно-регресійний аналіз для оцінювання взаємозв’язку між рівнем діджиталізації та ефективністю цифрового маркетингу.У результаті дослідження встановлено, що глобальна діджиталізація зумовлює трансформацію маркетингової діяльності підприємств шляхом переходу до інтегрованих цифрових систем управління взаємодією зі споживачами. Визначено, що середній рівень діджиталізації підприємств становить 0,63, а ефективність цифрового маркетингу характеризується середнім значенням інтегрального показника 0,58. Доведено наявність сильного прямого зв’язку між рівнем діджиталізації та ефективністю цифрового маркетингу (r = 0,78), що підтверджує визначальну роль цифрових технологій у підвищенні результативності маркетингової діяльності. Встановлено, що найбільший вплив на ефективність мають аналітика даних (r = 0,81) та персоналізація комунікацій (r = 0,84). Виявлено позитивну динаміку ключових маркетингових показників, зокрема зростання конверсії на 75,0% та ROI на 50,9%, а також зниження вартості залучення клієнта на 29,2%.Наукова новизна дослідження полягає у комплексному кількісному обґрунтуванні впливу глобальної діджиталізації на ефективність цифрового маркетингу підприємств на основі інтегральних показників та статистичних методів аналізу. Удосконалено підхід до оцінювання результативності цифрового маркетингу шляхом інтеграції ключових показників у єдину аналітичну модель.Практичне значення отриманих результатів полягає у можливості їх використання підприємствами для формування ефективних цифрових маркетингових стратегій, оптимізації маркетингових витрат та підвищення конкурентоспроможності в умовах цифрової трансформації економіки.