Облік цифрових активів у системі управління інноваційним розвитком підприємства - Нестеренко, Оксана Олександрівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація: Метою статті є вирішення методологічної проблеми достовірного відображення нематеріальних активів цифрової природи у фінансовій звітності підприємств через розробку класифікаційного підходу до систематизації таких об’єктів обліку та конкретизацію критеріїв капіталізації витрат на їх створення відповідно до вимог міжнародних стандартів фінансової звітності в контексті управління інноваційним розвитком.Методи. Методологічну основу дослідження становить комплексне застосування методів систематизації для розробки багатокритеріальної класифікації; компаративного аналізу для виявлення особливостей облікового відображення різних типологічних груп; структурно-логічного моделювання для побудови схеми ідентифікації моменту переходу між стадіями створення; узагальнення для формулювання методичних рекомендацій щодо визнання та оцінки об’єктів дослідження.Результати. Розроблено авторську класифікацію цифрових активів, що базується на розмежуванні двох функціональних категорій: активів-результатів як безпосереднього продукту інноваційної діяльності, що підлягають капіталізації при виконанні встановлених умов, та активів-ресурсів як інструментарію для генерування інновацій, облікове відображення яких здійснюється відповідно до специфіки їх використання. Запропонована типологія включає деталізацію за характером відтворюваності, можливістю масштабування, методами вартісної оцінки та етапами життєвого циклу, що забезпечує диференційований підхід до визнання та подальшого обліку. Конкретизовано критерії технологічної здійсненності для алгоритмів штучного інтелекту через досягнення порогового рівня точності моделі, для баз даних через завершення проєктування структури та налагодження механізмів пошуку, для програмного забезпечення через успішне тестування функціоналу та документування інтерфейсів. Розроблена структурно-логічна схема розмежування фаз дослідження та розробки враховує специфічні індикатори для кожної категорії та забезпечує об’єктивізацію управлінських рішень щодо моменту початку капіталізації витрат.Висновки. Сформований методичний інструментарій усуває невизначеність у питаннях визнання та оцінки нематеріальних активів цифрової природи, створює теоретичну основу для організації їх обліку на інноваційно активних підприємствах та підвищує достовірність інформації про інтелектуальний капітал у фінансовій звітності.