Цифрові платформи як інструмент розвитку маркетингу відносин у B2C та B2B-сегментах - Райко, Діана Валеріївна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація: Дослідження спрямоване на обґрунтування значення цифрових платформ як засобу розвитку маркетингу відносин у B2C та B2B-секторах, окреслення їхніх функціональних можливостей. Застосування соцмереж, CRM-систем, маркетплейсів та аналітичних ґрунтів дає змогу індивідуалізувати пропозиції та формувати довгострокові відносини. Метою дослідження є аналіз цифрових платформ у розвитку маркетингу відносин у B2C та B2B-сегментах. Методи дослідження включають аналіз наукової літератури, контент-аналіз цифрових платформ, порівняльний аналіз B2C та B2B-підходів, спостереження та моделювання ефективності маркетингових інструментів. Результати. У процесі дослідження було підсумовано наукові підходи до еволюції маркетингу відносин, систематизовано інструментарій цифрових платформ, окреслено особливості їх використання у В2С та В2В-середовищах. Розглянуто наукові підходи до класифікації цифрових платформ та визначено їх функціональні можливості у формуванні довготривалих взаємин із клієнтами та партнерами. Визначено особливості використання цифрових інструментів у В2С-сегменті, зокрема механізми персоналізації, програм лояльності, 0омніканальних комунікацій та опанування клієнтським досвідом. Вивчено аспекти маркетингу відносин у В2В-секторі, зважаючи на заплутаність процесу ухвалення рішень, тривалість контрактів та вагу фахового контенту. Виконано порівняльний аналіз цифрових платформ у В2С та В2В. З’ясовано, що у В2С-секторі домінують багатоканальної комунікації1 та стимулювання повторних купівель, натомість у В2В набувають важливості індивідуалізований підхід. Надано напрямки покращення використання цифрових платформ з метою збільшення ефективності маркетингу відносин у B2C та B2B-секторах. У висновках зазначено, що цифрові платформи виступають головним інструментом розвитку маркетингу відносин у B2C та B2B-сегментах, забезпечуючи персоналізацію взаємодії, піднесення лояльності клієнтів та оптимізацію комунікаційних процесів.