Адміністрування цифрового маркетингу у стратегії територіальної експансії бізнесу - Дуляба, Наталія Іванівна; Майданська, Ірина Андріївна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. Стаття присвячена дослідженню ролі адміністрування цифрового маркетингу у формуванні та реалізації стратегії територіальної експансії бізнесу. Розкрито сутність цифрового маркетингу як системного інструменту управлінського впливу на процеси виходу підприємств на нові географічні ринки. Проаналізовано динаміку зовнішньоторговельних відносин України у 2020–2022 роках, що характеризувалися подвійним кризовим тиском – пандемії COVID-19 та повномасштабної війни, – та показано, як ці чинники трансформували маркетингові стратегії вітчизняних підприємств. Встановлено, що зовнішньоторговельний оборот України у 2022 році скоротився на 29,5 % порівняно з попереднім роком, а експорт товарів знизився на 35,1 %, що свідчить про критичну потребу в диверсифікації каналів доступу до міжнародних ринків. Визначено, що в умовах руйнування традиційних каналів збуту та логістичних ланцюгів цифровий маркетинг стає пріоритетним інструментом підтримання присутності на зовнішніх ринках і залучення нових споживачів. Досліджено роль омніканального підходу, пошукової оптимізації, контент-маркетингу та маркетингу в соціальних мережах у стратегії виходу на європейські та африканські ринки. Обґрунтовано, що ефективне адміністрування цифрового маркетингу передбачає формування збалансованого маркетингового бюджету, інтеграцію онлайн- та офлайн-каналів, а також адаптацію контенту до культурних та мовних особливостей цільових ринків. Визначено, що цифрові маркетингові технології демократизують доступ до глобальних ринків, надаючи малим та середнім підприємствам можливість конкурувати з великими гравцями завдяки точному таргетуванню аудиторій та аналітичним інструментам прийняття рішень. Окреслено напрями підвищення конкурентоспроможності українського бізнесу через системне впровадження цифрових маркетингових технологій у стратегії територіального розширення.