Використання статистичних методів для виявлення маніпулювань показниками прибутку у фінансовій звітності - Підлипна, Радміла Петрівна; Багрій, Конон Леонідович; Підлипний, Юрій Васильович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Прозорість фінансової звітності є важливою умовою ефективного управління підприємствами, оскільки саме на її основі формуються управлінські рішення, оцінюється фінансовий стан та визначаються перспективи розвитку. Однією із проблем у сфері фінансового аналізу є можливе викривлення показників прибутку, що виникає унаслідок суб’єктивного трактування облікових операцій або цілеспрямованого коригування фінансових даних. З огляду на це зростає значення кількісного аналізу фінансової інформації, який дає змогу виявляти нетипові відхилення у показниках звітності та оцінювати їхню узгодженість. Метою дослідження є визначення можливостей використання статистичних методів для виявлення викривлень показників прибутку у фінансовій звітності підприємств та оцінювання їхнього значення для підвищення вірогідності фінансової інформації. Методи. У процесі дослідження використано методи статистичного аналізу, узагальнення, порівняння та систематизації економічної інформації. Для дослідження фінансових показників застосовано інструменти кількісного аналізу, що сприяють контролю розподілу даних, визначенню відхилень у структурі фінансових результатів та виявленню можливих ознак неправдивості звітної інформації. Результати. Обґрунтовано доцільність використання статистичних інструментів під час аналізу фінансових результатів підприємств. Доведено, що застосування кількісного аналізу дає змогу ідентифікувати нетипові зміни у структурі прибутку, оцінювати взаємозв’язок між основними фінансовими показниками та визначати ознаки можливих похибок у звітності. Показано, що використання статистичних процедур сприяє підвищенню точності фінансового аналізу та гарантує своєчасну фіксацію аномальних змін у динаміці прибутку підприємств. Висновки. Статистичні методи аналізу фінансової звітності є ефективним інструментом підвищення об’єктивності оцінювання фінансових результатів підприємств, що забезпечує додаткові можливості для перевірки правдивості фінансової інформації. Застосування кількісного аналізу сприяє оптимізації фінансового контролю, виявляючи невідповідності у фінансових показниках та покращуючи інформаційне забезпечення управління діяльністю підприємств.