Рекреаційні підприємства: менеджмент та міжнародний досвід - Завербний, Андрій Степанович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. У статті розглянуто теоретичні та практичні аспекти управління рекреаційними підприємствами в умовах сучасних соціально-економічних трансформацій та розвитку сфери послуг. Метою статті є дослідження теоретичних і практичних засад управління рекреаційними підприємствами та аналіз міжнародного досвіду формування систем управління у рекреаційній сфері з метою визначення ефективних моделей їх функціонування і можливостей їх впровадження в Україні.Методологічну основу дослідження становлять загальнонаукові та спеціальні методи наукового пізнання. Зокрема, методи аналізу та синтезу використано для вивчення теоретичних підходів до розуміння рекреаційної діяльності та управління рекреаційними підприємствами. Метод систематизації застосовано для узагальнення наукових поглядів і класифікації основних факторів, що впливають на розвиток рекреаційних підприємств. Порівняльний аналіз використано для дослідження міжнародного досвіду управління рекреаційними підприємствами у провідних країнах світу.У дослідженні також встановлено, що сучасні системи управління рекреаційними підприємствами дедалі більше орієнтуються на клієнтоорієнтовані підходи, інноваційні стратегії розвитку та процеси цифрової трансформації. Впровадження онлайн-платформ бронювання, CRM-систем та цифрових комунікаційних технологій сприяє підвищенню якості обслуговування, оптимізації управлінських процесів і зміцненню конкурентоспроможності підприємств на ринку рекреаційних послуг.Практичне значення статті полягає у розробленні рекомендацій, спрямованих на підвищення ефективності управління рекреаційними підприємствами в Україні. Адаптація міжнародного управлінського досвіду до національних умов може суттєво підвищити конкурентоспроможність українських рекреаційних підприємств і забезпечити більш ефективне використання рекреаційного потенціалу країни.Результати дослідження можуть бути використані керівниками рекреаційних підприємств, представниками органів публічного управління, а також науковцями, які досліджують розвиток туристично-рекреаційної галузі.