Інтеграція показників сталого розвитку ESG в систему управлінського обліку виробничих корпорацій - Костенко, Юрій Олексійович; Пушкарь, Ірина Володимирівна; Мельник, Юрій Анатолійович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Метою статті є поглиблення теоретичних засад і розроблення методичних підходів до інтеграції екологічних, соціальних та управлінських показників сталого розвитку (далі – ESG) у систему управлінського обліку виробничих корпорацій з урахуванням сучасних регуляторних вимог, цифровізації бізнес-процесів та зростання ролі нефінансової інформації в ухваленні управлінських рішень. Методологічну основу дослідження становлять системний, інституційний та процесно-орієнтований підходи, а також методи логічного узагальнення, порівняльного аналізу, структурно-функціонального моделювання та економіко-аналітичної інтерпретації даних. Це дало змогу комплексно дослідити механізми інтегрування ESG-показників у внутрішні обліково-аналітичні системи підприємств. У результаті дослідження уточнено концептуальні підходи до інтеграції ESG-індикаторів у систему управлінського обліку, визначено їхню роль як складника інформаційного забезпечення стратегічного управління та обґрунтовано методичні засади відбору, структуризації та вимірювання цих показників з урахуванням галузевої специфіки виробничого сектору. Доведено доцільність поєднання фінансових і нефінансових показників у межах інтегрованої управлінської звітності, що підвищує релевантність аналітичної інформації та ефективності ухвалення управлінських рішень. У статті визначено напрями застосування ESG-показників у процесах стратегічного та операційного планування, бюджетування, внутрішнього контролю, оцінювання результативності діяльності й управління ризиками, що сприяє формуванню системи моніторингу сталого розвитку підприємств. Результати дослідження засвідчили, що інтеграція ESG-показників у систему управлінського обліку підвищує прозорість корпоративної діяльності, оптимізує витрати, знижує операційні та репутаційні ризики, зміцнює інвестиційну привабливість й формує довгострокову вартість бізнесу. У висновках узагальнено, що реалізація ESG-орієнтованої моделі управлінського обліку створює передумови переходу до інтегрованої парадигми управління, заснованої на поєднанні економічної ефективності, соціальної відповідальності та екологічної стійкості. Перспективи подальших досліджень пов’язані з удосконаленням методів кількісного оцінювання ESG-індикаторів, розробленням цифрових інструментів їхньої аналітичної обробки, гармонізацією внутрішньої управлінської звітності з міжнародними стандартами сталого розвитку та розширенням можливостей їхнього практичного застосування у виробничих корпораціях.