Економіко-екологічна оцінка еродованих ґрунтів у процесі інвентаризації активів аграрних підприємств - Рябенко, Галина Миколаївна; Назаренко, Інна Валеріївна; Гончарук, Олександр Миколайович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація: Метою дослідження виступає обґрунтування прикладного інструментарію економіко-екологічного оцінювання еродованих земель для вдосконалення процедур інвентаризації активів аграрних підприємств. Науковий пошук спрямовано на інтеграцію кількісних характеристик деградації у систему фінансових показників землекористування. Предметом аналізу обрано закономірності трансформації родючості ґрунтів та їхній безпосередній вплив на вартісну оцінку ресурсів. Методологія ґрунтується на синтезі геоінформаційного аналізу, математичного моделювання та результатів лабораторних випробувань ґрунтових проб. Робота охоплює вивчення просторових індексів рослинності, динаміки ерозійних втрат і специфічних агрохімічних параметрів. Використано аналітичні моделі для розрахунку прямих збитків від зниження врожайності та зростання витрат на рекультивацію територій. Оцінка екосистемних функцій передбачає монетизацію змін карбонового балансу й водоутримуючої здатності порушених горизонтів.Результати підтверджують падіння продуктивності основних культур на 12–30 % внаслідок інтенсифікації ерозійних процесів. Встановлено зростання операційних витрат на агрохімічні заходи в межах 15–25 % на одиницю площі. Просторовий моніторинг виявив високу залежність деградації від особливостей рельєфу та структури сільськогосподарських угідь. Виявлено стійку кореляцію між дефіцитом гумусу, критичним ущільненням ґрунтового покриву та накопиченням забруднюючих речовин. Економічна інтерпретація екосистемних втрат обґрунтовує модернізацію традиційних підходів до оцінювання капіталу підприємства. Практичне значення полягає у створенні механізму включення екологічних даних до складу фінансової звітності. Запропонований алгоритм забезпечує точну диференціацію ділянок за рівнем пошкоджень для прийняття управлінських рішень. Наукова новизна визначається формуванням єдиної системи показників для комплексного аналізу земельного фонду. Запропоновано методику розрахунку вартості еродованих ґрунтів з урахуванням втрачених екосистемних послуг і продуктивного потенціалу.