Формування інвестиційної привабливості підприємства України в умовах невизначеності та ризику - Павлова, Олена Миколаївна; Павлов, Костянтин Володимирович; Бортнік, Світлана Миколаївна; Новосад, Оксана Володимирівна; Шабала, Олександр Петрович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. Сучасні виклики, які в першу чергу зумовлені воєнними діями, економічною турбулентністю та глобальними шоками, створюють атмосферу високої невизначеності та посилених ризиків, що критично позначається на рівні інвестиційної привабливості підприємств в Україні. Крах звичних ділових зв’язків, а також дестабілізація ринкових умов, фінансові ризики та обмеженість ресурсного забезпечення змусили вітчизняних суб’єктів господарювання кардинально переглядати стратегії щодо залучення інвестицій задля збереження життєздатності та відновлення потенціалу зростання. У поточному контексті пріоритетного значення набувають прозорість діяльності, адаптивні механізми управління, якісна комунікація з потенційними інвесторами та застосування предиктивних інструментів оцінювання багатовекторних ризиків.Додатково акцентовано увагу на тому, що інвестиційна привабливість у кризових умовах трансформується з суто фінансової категорії у комплексну характеристику стійкості (resilience) підприємства. Це потребує від менеджменту не лише моніторингу поточних показників ліквідності, а й формування довгострокової довіри через дотримання принципів ESG та етичного ведення бізнесу, що стає ключовим критерієм для міжнародних донорів та приватних інвесторів у процесі відбудови економіки.Мета статті полягає у всебічному дослідженні факторів, що формують інвестиційну привабливість підприємств України в обставинах критичного ризику та високої невизначеності, а також в обґрунтуванні прикладних засад її зміцнення для підтримки стійкого розвитку та підвищення конкурентоспроможності підприємницьких структур на національному та глобальному ринках.Матеріали та методи. Фундаментальною основою дослідження стали праці провідних вчених, аналітичні звіти міжнародних фінансових інституцій, а також офіційні статистичні дані щодо динаміки капітальних інвестицій в Україні. Методологічний апарат базується на поєднанні системного, порівняльного, функціонального та ризик-орієнтованого підходів. Застосування методів логічного узагальнення та критичного аналізу дозволило комплексно дослідити трансформацію інвестиційного середовища в умовах воєнного стану та макроекономічної дестабілізації.Результати. У ході дослідження ідентифіковано критичні бар’єри інвестиційного розвитку — від волатильності регуляторного поля до стрімкого зростання операційних та інституційних ризиків на фоні дефіциту кваліфікованих кадрів та енергетичних викликів. Доведено, що традиційні моделі оцінки інвестиційної привабливості потребують інтеграції динамічних параметрів, які враховують здатність підприємства до швидкої релокації, переорієнтації логістичних ланцюгів та адаптації до змін споживчого попиту.Запропоновано стратегічні вектори підвищення інвестиційної привабливості, зокрема: глибинне удосконалення систем корпоративного управління, активна диверсифікація джерел фінансування через залучення грантових програм та краудфандингу, а також тотальна діджиталізація бізнес-процесів. Особливу увагу приділено розвитку сучасного ризикового менеджменту (Enterprise Risk Management), що дозволяє нейтралізувати загрози ще на етапі їх виникнення. Сформовано авторський підхід до побудови інвестиційної стійкості, який базується на синергії стратегічного планування, гнучкого адаптивного менеджменту та активізації інноваційної діяльності як головного драйвера поствоєнного відновлення.