Інформаційне забезпечення наукових досліджень з бухгалтерського обліку: джерела, системи та аналітичні інструменти - Перетятько, Юлія Митрофанівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація: Ефективність наукових досліджень у сфері бухгалтерського обліку визначається повнотою, релевантністю та достовірністю інформаційної бази, оскільки саме її якість забезпечує обґрунтованість висновків і верифікацію отриманих результатів.Ретроспективний аналіз джерел інформації дозволяє оцінити стан наукових досліджень з бухгалтерського обліку, рівень їх розробленості, основні підходи та напрями, наявні дискусійні аспекти й прогалини, що обґрунтовує актуальність теми та перспективи подальших розвідок. У статті обґрунтовано, що інформаційна база для здійснення наукових досліджень у бухгалтерському обліку включає теоретичні, спеціальні та емпіричні джерела: наукові публікації, нормативно-правові акти, первинні документи та фінансову звітність. Наукові дослідження займають значний час і передбачають обробку великого обсягу джерел. В умовах автоматизації та цифровізації науковцям доцільно використовувати аналітичні інструменти. Серед них: бібліографічні менеджери та генератори бібліографічних посилань. Вони підвищують ефективність та точність роботи з носіями інформації, дозволяють систематизувати джерела, робити помітки, зберігати їх і опрацьовувати індивідуально або колективно, що забезпечує достовірність, релевантність і практичну значущість отриманих результатів. Підвищення якості інформаційного забезпечення наукових досліджень передбачає оптимізацію відбору джерел та оцінку достовірності, що включає використання наукометричних баз даних, таких як Scopus, Web of Science та Google Scholar.