Вплив інтелектуального капіталу на управління соціально-економічним розвитком міст в умовах цифровізації ринку праці, євроінтеграції та поширення ШІ - Черняк, Валерій Олегович; Зачосова, Наталія Володимирівна; Герасименко, Олена Михайлівна; Чубіна, Анастасія Сергіївна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація: метою дослідження є виявлення впливу інтелектуального капіталу на управління соціально-економічним розвитком великих міст в контексті тенденцій цифровізації ринку праці, євроінтеграції та поширення штучного інтелекту. Методи, якими послуговувались автори у процесі дослідження, були: теоретичні методи, зокрема, прийоми аналізу та синтезу; методи абстрагування і узагальнення; методи класифікації та систематизації; методи дедукції та індукції. Результатами дослідження стали: окреслений та конкретизований вплив інтелектуального капіталу на управління соціально-економічним розвитком великих міст, узагальнені тенденції впливу цифровізації ринку праці на управління сучасними містами, формалізовані припущення та рекомендації щодо використання можливостей штучного інтелекту для формування стратегічного інтелектуального потенціалу задля наближення рівня розвитку українських міст до європейських стандартів життя на шляху до інтеграції України до ЄС. Висновки. Встановлено, що використання інтелектуального капіталу в управлінні великим містом надає владним інституціям інструменти для підвищення його конкурентоспроможності на національному та на європейському рівні, забезпечуючи перехід до людиноцентрованої та соціально орієнтованої моделі міського устрою. Для ефективної трансформації українських міст у розумні міста, привабливі для життя, з метою посилення тенденцій до євроітеграції, доцільно запроваджувати ШІ в муніципальному управлінні для моделювання сценаріїв розвитку міста, аналізу великих даних під час прийняття управлінських рішень, автоматизації процесів надання важливих для населення адміністративних і соціальних послуг і комунікації між органами влади та населенням. Масштабне використання цифрових технологій у поєднанні з адаптацією європейського досвіду екологічного менеджменту, промислового симбіозу та сталої енергетики в управління великими містами забезпечить відповідність орієнтирів їх соціально-економічного розвитку європейським цінностям і стандартам, перетворюючи їх на безпечні, високофункціональні та комфортні центри для життя та професійного становлення мешканців, не залежно від віку, статі, фізичних особливостей.