Концесія як спосіб управління інфраструктурними об’єктами державної та комунальної власності в контексті забезпечення розвитку територій - Чикало, Інна Василівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація: Стаття присвячена проблематиці управління інфраструктурними об’єктами державної та комунальної власності на засадах концесії в контексті забезпечення розвитку територій. Мета та завдання. систематизація теоретико-прикладних засад управління інфраструктурними об’єктами державної і комунальної форм власності на засадах концесії та формування рекомендацій щодо перспектив її застосування. Методи. В рамках дослідження використано інструментарій: монографічного методу (у ході трактування сутності поняття «концесія» та основних понять, що розкривають її зміст), аналізу (при аналізі практичних засад реалізації концесійних проектів), синтезу (при формуванні заходів для створення передумов активізації концесійної діяльності щодо інфраструктурних об’єктів державної та комунальної власності), графічні (для наочного представлення отриманих результатів наукового пошуку, зокрема при наведенні базових дефініцій, що розкривають сутність концесії та при представленні впливу концесії на розвиток територій).Результати. У статті досліджено механізми концесії як способу управління об’єктами державної та комунальної власності в умовах обмеженості бюджетних ресурсів. Визначено роль концесійних угод у залученні приватних інвестицій для модернізації інфраструктурних об’єктів. Особливу увагу приділено впливу концесії інфраструктурних проектів на забезпечення розвитку територій. Автором проаналізовано законодавче регулювання концесійної діяльності в Україні, виявлено ключові вигоди такої діяльності для всіх її учасників та проаналізовано діючу практику реалізації інфраструктурних концесійних проектів. Обґрунтовано перспективність використання концесії у процесі управління інфраструктурними об’єктами державної і комунальної власності та виокремлено заходи, які доцільно реалізувати для створення передумов активізації її використання.Висновки. Концесія є одним із важливих механізмів модернізації інфраструктури, який широко застосовується в багатьох країнах світу, що дозволяє поєднати публічні інтереси держави з управлінським досвідом, фінансовими ресурсами та інноваційними рішеннями приватного сектору й у кінцевому результаті забезпечити поступальний розвиток території, на теренах якої реалізується концесійний проект.