Цифрові інструменти моніторингу в системі проєктного менеджменту - Кульчицький, Іван Іванович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. У статті досліджено роль цифрових інструментів моніторингу в системі проєктного менеджменту в умовах цифрової трансформації управлінських процесів. Метою дослідження є узагальнення теоретичних засад функціонування системи проєктного менеджменту та визначення ролі цифрових інструментів моніторингу у підвищенні ефективності управління проєктною діяльністю. Методологічну основу дослідження становлять загальнонаукові та спеціальні методи пізнання, зокрема методи аналізу, узагальнення, систематизації та порівняння, що дозволили дослідити особливості використання цифрових інструментів у процесі управління та моніторингу реалізації проєктів. У статті обґрунтовано, що сучасний розвиток економіки, посилення конкуренції та необхідність реалізації інноваційних проєктів зумовлюють зростання значення проєктного підходу в системі управління організаціями. Визначено, що система проєктного менеджменту охоплює комплекс взаємопов’язаних процесів, методів та інструментів, спрямованих на ефективну реалізацію проєктів у визначених часових, ресурсних та якісних межах. Результати дослідження показали, що важливим елементом системи проєктного менеджменту є моніторинг, який забезпечує постійний контроль за ходом реалізації проєктів, своєчасне виявлення відхилень від запланованих показників та підвищення ефективності управлінських рішень. Встановлено, що в умовах цифровізації економіки система моніторингу дедалі більше інтегрується з сучасними цифровими технологіями та програмними платформами управління проєктами. Доведено, що використання таких цифрових інструментів, як Microsoft Project, Trello, Asana, Jira, Monday.com та Power BI, сприяє підвищенню прозорості управлінських процесів, оперативності обробки інформації та ефективності координації роботи проєктних команд. Висновки полягають у тому, що інтеграція цифрових інструментів у систему моніторингу проєктного менеджменту створює передумови для підвищення ефективності управління проєктами, оптимізації використання ресурсів та забезпечення прозорості реалізації проєктної діяльності. Використання сучасних цифрових платформ дозволяє покращити аналітичне забезпечення управління проєктами та підвищити якість управлінських рішень. Перспективи подальших досліджень пов’язані з розвитком цифрових платформ управління проєктами та використанням аналітичних технологій у системі моніторингу проєктної діяльності.