Управління репутаційними ризиками у системі корпоративного маркетингу - Гнаткович, Оксана Дмитрівна; Яремик, Мирослав Іванович; Семенець, Іван Володимирович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Метою статті є обґрунтування стратегічної ролі управління репутаційними ризиками у системі корпоративного маркетингу та формулювання підходів, спрямованих на зниження репутаційних уразливостей. Для аналізу та синтезу наявних академічних концепцій репутації та репутаційного ризику використано метод теоретичного узагальнення; порівняльний аналіз застосовано для оцінювання практик управління репутаційними ризиками у маркетингових комунікаціях; системний аналіз – для розгляду репутаційного ризику як інтегрованого елемента системи корпоративного маркетингу; структурне моделювання – для концептуалізації механізмів, завдяки яким маркетингові комунікації формують корпоративну репутацію та для ілюстрації взаємозв’язків між основними компонентами управління ризиками; елементи стратегічного аналізу – для формулювання практичних рекомендацій. Виявлено, що репутаційний ризик є складним, багатофакторним явищем, що формується організаційною поведінкою, комунікаційними практиками та очікуваннями зацікавлених сторін. Систематизовано механізми, які дають змогу маркетинговим комунікаціям конструювати та трансформувати корпоративну репутацію, зокрема символічне позиціювання, узгодженість повідомлень та реагування на зворотний зв’язок зацікавлених сторін. Запропоновано комплексну модель інтеграції управління репутаційними ризиками, що охоплює процедури виявлення ризиків, координацію управління, інструменти моніторингу та адаптивні стратегічні засоби контролю. З’ясовано, що упровадження управління репутаційними ризиками у корпоративні маркетингові системи сприяє підвищенню довгострокової узгодженості корпоративної стратегії, маркетингових комунікацій та очікувань зацікавлених сторін. Доведено, що для організацій проактивні та аналітично обґрунтовані методи управління забезпечують пом’якшення репутаційних загроз та підтримку створення цінності у динамічних середовищах, сприяючи формуванню довгострокової корпоративної стійкості.