Оцінювання ефективності інтегрованого управління інноваційно-інвестиційною діяльністю підприємств України - Лісовська, Лідія Степанівна; Бас, Ігор Олегович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація: У статті досліджено проблему оцінювання ефективності інтегрованого управління інноваційно-інвестиційною діяльністю підприємств України в умовах економічної трансформації та зростання невизначеності бізнес-середовища. У сучасних умовах розвиток підприємств значною мірою залежить від їх здатності ефективно поєднувати інноваційні процеси з інвестиційними ресурсами та забезпечувати узгоджене управління цими процесами. Тому розроблення методичного інструментарію оцінювання ефективності інтегрованого управління інноваційно-інвестиційною діяльністю набуває особливої актуальності. Метою дослідження є розроблення методичного підходу до оцінювання ефективності інтегрованого управління інноваційно-інвестиційною діяльністю підприємств в Україні.Дослідження ґрунтується на застосуванні системного підходу, методів економічного аналізу та методів інтегрального оцінювання соціально-економічних процесів. Запропонований методичний підхід передбачає формування системи взаємопов’язаних показників, що відображають економічні, інвестиційні та інноваційні аспекти розвитку підприємства. Зазначені показники нормалізуються та агрегуються у групові субіндекси, які характеризують економічну, інвестиційну та інноваційну складові розвитку підприємства. На завершальному етапі здійснюється розрахунок інтегрального індексу, який дозволяє оцінити загальну ефективність інтегрованого управління інноваційно-інвестиційною діяльністю. Такий підхід дає змогу забезпечити порівнянність різнорідних показників та отримати комплексну оцінку процесів розвитку підприємства.Результати дослідження полягають у розробленні інтегрального індексу, який дає змогу здійснювати комплексний аналіз взаємозв’язку між економічними результатами діяльності, інвестиційною активністю та інноваційними процесами. Отримані результати свідчать, що ефективність інноваційно-інвестиційної діяльності підприємств України характеризується нерівномірною динамікою, що відображає вплив економічної нестабільності та структурних трансформацій у національній економіці. Водночас використання інтегрованого підходу до управління інноваційними та інвестиційними процесами створює додаткові можливості для підвищення конкурентоспроможності підприємств та посилення їх інноваційного потенціалу.Практичне значення отриманих результатів полягає у можливості використання запропонованого методичного підходу для моніторингу рівня інноваційно-інвестиційного розвитку підприємств, виявлення тенденцій розвитку інноваційних процесів та обґрунтування управлінських рішень, спрямованих на підвищення ефективності діяльності підприємств. Реалізація запропонованого підходу може сприяти підвищенню адаптивності підприємств до змін зовнішнього середовища та підвищенню ефективності прийняття стратегічних управлінських рішень.