Організаційно-економічний механізм управління інноваційним розвитком підприємств в умовах диджиталізації економіки - Лісовська, Лідія Степанівна; Гладкий, Олег Васильович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація: Стаття присвячена проблемам формування організаційно-економічного механізму управління інноваційним розвитком підприємств в умовах цифровізації економіки. Метою дослідження є теоретичне обґрунтування сутності та структури організаційно-економічного механізму управління інноваційним розвитком підприємств, а також визначення особливостей його реалізації в контексті цифрової трансформації економіки. Дослідження наголошує, що інноваційний розвиток підприємств стає одним із ключових факторів забезпечення їх конкурентоспроможності, адаптивності та довгострокової стійкості в динамічному економічному середовищі.В умовах швидкої цифровізації підприємства змушені трансформувати свої системи управління, інтегрувати цифрові технології у бізнес-процеси та модернізувати інструменти управління інноваційною діяльністю. У роботі визначено вплив зовнішніх та внутрішніх факторів середовища на формування організаційно-економічного механізму управління інноваційним розвитком підприємств. До зовнішніх факторів відносяться цифровізація економіки, розвиток інформаційно-комунікаційних технологій, державна інноваційна політика, розвиток інноваційної інфраструктури та рівень конкуренції на ринку. До внутрішніх факторів належать інноваційний потенціал підприємств, людські ресурси, фінансові ресурси, організаційна структура та рівень розвитку цифрової інфраструктури.У статті систематизовано структурні елементи організаційно-економічного механізму управління інноваційним розвитком підприємств, зокрема організаційний, економічний, інвестиційно-фінансовий, інформаційно-цифровий та інституційний компоненти. Дослідження також обґрунтовує трансформацію традиційних підходів до управління інноваціями під впливом цифрових технологій та визначає ключові напрями такої трансформації. Запропоновано алгоритм реалізації організаційно-економічного механізму управління інноваційним розвитком підприємств. Впровадження цього алгоритму забезпечує узгодженість управлінських рішень, підвищує ефективність використання ресурсів та сприяє активізації інноваційних процесів на підприємствах.Практичне значення отриманих результатів полягає у можливості використання запропонованого організаційно-економічного механізму в системі стратегічного управління підприємствами. Реалізація цього підходу сприяє підвищенню ефективності управління інноваціями, прискоренню впровадження цифрових технологій та зміцненню конкурентних переваг підприємств. Дослідження відкриває перспективи для подальшого розвитку методології цифрового управління інноваційною діяльністю та адаптації її до різних типів підприємств і галузей економіки.