Організаційно-технологічні переваги та недоліки електронного кабінету респондента у процесі подання статистичної звітності - Антоненко, Надія Василівна; Ткачук, Тетяна Ігорівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. У статті розглянуто електронний кабінет респондента як інструмент подання статистичної звітності до органів державної статистики в умовах цифровізації державних сервісів, поширення електронної взаємодії та підвищення вимог до якості первинних даних. Метою дослідження є виявлення та систематизація переваг і обмежень цього сервісу з погляду процесної організації звітування та надійності технологічного ланцюга, що охоплює підготовку даних, заповнення форми, контроль, підписання, передавання, отримання квитанцій і архівування. Методологічну основу становлять процесний підхід до опису життєвого циклу електронного звіту, порівняльний аналіз нормативно визначених способів електронного подання статистичної звітності та якісна оцінка ризиків доступності, цілісності й конфіденційності даних. Установлено, що основними перевагами електронного кабінету є централізація переліку форм і календаря подання, прозорість проходження звіту через механізм першої та другої квитанцій, наявність архіву, зниження витрат часу на комунікацію та підтвердження факту подання, підтримка кваліфікованого електронного підпису, вбудовані контрольні перевірки та відтворюваність процедур. Водночас виявлено обмеження, пов’язані із залежністю від працездатності засобів підпису, сумісності програмних компонентів, ризиками пікових навантажень у граничні строки, обмеженою інтеграцією з обліковими системами підприємств, а також потребою в удосконаленні діагностики помилок і сервісної підтримки. У висновках підкреслено, що ефективність використання кабінету підвищується за умови формалізації внутрішніх процедур респондента, визначення відповідальних осіб, резервування ролей підписувачів і завчасного подання звітності. Подальший розвиток сервісу доцільно спрямувати на посилення інфраструктури, розширення інтеграційних можливостей, підвищення стійкості роботи в періоди пікового навантаження та поліпшення підтримки користувачів.