Економіко-математичне моделювання управлінням фінансово-господарською діяльністю підприємств аграрної сфери - Батюк, Роман Богданович; Кіндрат, Олена Василівна; Христенко, Ольга Андріївна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. Моделювання аграрного виробництва та економічних процесів, адаптованих до змінних природно-кліматичних умов, дозволяє підвищувати ефективність аграрних підприємств під впливом передбачуваних подій та рішень. Метою статті є дослідження викликів та перспектив економіко-математичного моделювання управлінням фінансово-господарською діяльністю підприємств аграрної сфери. Методи дослідження включають загальні наукові методи абстрагування, аналізу та синтезу. З метою досягнення дослідницьких завдань у роботі застосовано діалектичний метод наукового пізнання. Абстрактно-логічний метод теоретичних та фактичних узагальнень використано для формулювання висновків та пропозицій. Інформаційною базою дослідження стали наукові праці українських вчених за розглянутою темою, результати власних досліджень авторів тощо. Результати дослідження виявили, що на сьогодні особливо актуальним є формування нових підходів націлених на визначення теоретичних та концептуальних аспектів науково обґрунтованих рекомендацій щодо розробки та вдосконалення бізнес-моделей аграрних підприємств, що враховують динамічні процеси виробництва, зберігання, переробки та реалізації продукції в умовах низької обіговості фінансових ресурсів. Розроблено математичну модель реального прибутку від реалізації сільськогосподарської продукції, яка розвивається залежно від часу зберігання одиниці продукції й питомих втрат в обсязі продукції, що зберігається, та рівня інфляції. Визначено основні функції, що використовуються для певної стратегії управління, знаки та розміри яких дозволяють визначити напрямок процесу оптимізації залежно від параметрів процесів зберігання та реалізації виробленої аграрної продукції. Поглиблено наукове розуміння ролі існуючих економіко-математичних методів та моделей, які можуть слугувати основою для прийняття ефективних управлінських рішень в контексті існуючих виробничих ризиків й інфляційних процесів в економіці. Висновки. Для кожної стратегії управління ефективністю аграрних підприємств запропоновано математичну модель, яка враховує: кількісний показник ефективності; співвідношення вироблених та реалізованих обсягів; витрати на зберігання на одиницю продукції; можливі втрати обсягу під час зберігання; модель ринкових цін на продукцію та рівень інфляції.