Нейро- та квантові технології у маркетинговій діяльності підприємств торгівлі - Бондаренко, Олена Сергіївна; Ус, Владислав Володимирович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація: У статті висвітлено напрями використання нейромаркетингових інструментів і квантових алгоритмів у маркетинговій діяльності підприємств торгівлі. Доведено доречність узгодженого поєднання нейромаркетингових технологій із квантовими алгоритмами для посилення інформативності досліджень емоційно-когнітивних реакцій споживачів, виявлення складних закономірностей у великих масивах даних, моделювання різних типів споживчих рішень, підвищення точності прогнозування споживчого вибору. Мета статті полягає в обґрунтуванні можливостей використання нейромаркетингових методів та квантових алгоритмів у маркетинговій діяльності підприємств торгівлі з метою підвищення ефективності аналізу поведінки споживачів, прогнозування їхнього вибору та формування персоналізованих маркетингових стратегій. Методологія дослідження ґрунтується на використанні системного та міждисциплінарного підходів, аналізі наукових праць у сфері нейромаркетингу, квантових підходів у маркетингових дослідженнях, а також методів узагальнення, порівняння та теоретичного синтезу для визначення можливостей їх впровадження у маркетингову діяльність підприємств торгівлі. Результатом дослідження є доведення гіпотези, за якої застосування квантових алгоритмів у поєднанні з нейромаркетинговими технологіями сприяє глибокому аналізу взаємозв’язків між емоційними реакціями споживачів, поведінковими чинниками та намірами здійснення купівлі. Це дозволяє здійснити коректну сегментацію аудиторії, формувати комплексні профілі споживачів на основі широкого спектра особистісних, соціальних, емоційних та поведінкових характеристик, а також прогнозувати поведінку споживачів шляхом аналізу великої кількості можливих поведінкових сценаріїв. Встановлено, що інтеграція нейромаркетингу та квантового маркетингу забезпечує підвищення рівня персоналізованої взаємодії зі споживачами, зростання їхньої лояльності та формування клієнтського досвіду. Доведено, що використання концепцій, запозичених із квантової фізики, зокрема принципів невизначеності, множинності можливих станів та взаємозв’язку елементів системи, відкриває нові можливості у напряму дослідження складних нелінійних процесів у маркетингу. Інтеграція нейромаркетингових методів і квантових алгоритмів може розглядатися як перспективний напрям розвитку маркетингової науки. Перспективи подальших досліджень пов’язані з розробленням науково-методичних підходів до застосування квантових алгоритмів у маркетинговій діяльності підприємств торгівлі та оцінюванням ефективності їх інтеграції з нейромаркетинговими технологіями.