Цифровізація управління підприємствами як фактор підвищення ефективності та оптимізації формування прибутку - Котвицька, Наталія Миколаївна; Куриленко, Олександр Васильович; Римарцов, Віктор Васильович; Заславець, Сергій Миколайович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. У статті досліджено теоретичні засади та практичні аспекти цифровізації управління підприємствами як ключового фактора підвищення ефективності господарської діяльності й оптимізації процесів формування прибутку в умовах сучасної цифрової економіки. Встановлено, що цифрова трансформація бізнесу є комплексним організаційно-технологічним процесом, який охоплює впровадження хмарних обчислень, систем штучного інтелекту, аналітики великих даних (Big Data), Інтернету речей (IoT) та інтегрованих платформ управління ресурсами підприємства (ERP). Обґрунтовано трирівневу модель цифровізації управління підприємством: операційний, аналітичний та трансформаційний рівні, кожен із яких генерує специфічний внесок у підвищення ефективності й зростання прибутку. Проаналізовано вплив цифровізації на структуру витрат, доходів та фінансових результатів підприємств різних галузей; виявлено, що впровадження цифрових інструментів дозволяє в середньому знизити операційні витрати на 15–30 %, підвищити продуктивність праці на 20–40 % та скоротити час прийняття управлінських рішень на 35–50 %. Особливу увагу приділено аналізу впливу цифровізації на оптимізацію ланцюгів постачання, автоматизацію фінансового обліку, прогнозування попиту й персоналізацію клієнтського досвіду. Розроблено авторський методологічний підхід до оцінювання ефективності цифрових інвестицій на основі показника Digital ROI (DROI), що враховує як прямі фінансові, так і непрямі стратегічні ефекти цифровізації. Запропоновано п'ять пріоритетних стратегічних напрямів цифровізації управління, реалізація яких забезпечує максимальний вплив на рівень прибутковості підприємства. Виявлено й класифіковано основні бар'єри цифрової трансформації (фінансові, кадрові, організаційні та безпекові) та обґрунтовано механізми їх подолання. Зроблено висновок, що цифровізація управління є стратегічним пріоритетом для забезпечення конкурентоспроможності вітчизняних підприємств в умовах глобалізації та переходу до Industry 4.0.