Концептуальна модель управління бізнес-процесами в розподілених проєктних командах підприємств інформаційно-комунікаційних технологій - Філімонов, Ігор Олександрович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Актуальність дослідження зумовлено поглибленням цифрової трансформації економіки та поширенням розподілених форматів організації праці, що зумовлює необхідність удосконалення підходів до управління бізнес-процесами в підприємствах інформаційно-комунікаційних технологій. У сучасних умовах забезпечення цілісності, прозорості та узгодженості процесів у розподілених командах ускладнюється фрагментацією діяльності, асинхронністю взаємодії та недостатньою інтеграцією цифрових систем, що обмежує ефективність управління. Метою статті є обґрунтування підходів до підвищення ефективності управління бізнес-процесами в розподілених проєктних командах підприємств інформаційно-комунікаційних технологій на основі інтеграції процесного підходу, цифрових інструментів та аналітики даних із подальшим розробленням концептуальної моделі. Методи дослідження. У роботі використано методи системного аналізу, узагальнення та систематизації наукових підходів, порівняльного аналізу сучасних моделей управління, а також аналітичні методи для дослідження організаційних і технологічних механізмів координації діяльності розподілених команд. Результати дослідження. Досліджено еволюцію підходів до управління бізнес-процесами у цифровому середовищі та встановлено їх трансформацію у напрямі інтегрованих, гнучких і даних-орієнтованих моделей. Виявлено ключові організаційні та технологічні механізми координації діяльності розподілених команд. Доведено, що ефективність управління визначається рівнем інтеграції процесної архітектури, цифрової інфраструктури та аналітичного забезпечення. Виявлено основні науково-практичні проблеми, зокрема фрагментацію процесів, розпорошеність інформації, асинхронність взаємодії та обмежену даних-орієнтованість управління. Обґрунтовано концептуальну модель, що поєднує процесний, платформний та аналітичний підходи. Висновки. Доведено, що впровадження інтегрованої моделі управління бізнес-процесами забезпечує підвищення прозорості, узгодженості та адаптивності діяльності розподілених проєктних команд, сприяє зниженню транзакційних витрат координації та переходу до проактивного управління. Перспективи подальших досліджень пов’язані з розробленням кількісних моделей оцінювання ефективності управління бізнес-процесами, застосуванням методів process mining і штучного інтелекту, а також дослідженням впливу цифрової зрілості та поведінкових чинників на результативність діяльності розподілених команд.