Автоматизація ідентифікації податкових ризиків у системі бухгалтерського супроводу імпортних контрактів із використанням алгоритмів ШІ - Дерев’янко, Світлана Іванівна; Гуренко, Тамара Олексіївна; Литвиненко, Володимир Сергійович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Актуальність дослідження зумовлено зростанням обсягів імпортних операцій у системі зовнішньоекономічної діяльності підприємств та підвищенням вимог до прозорості бухгалтерського обліку і податкової звітності. Мета статті полягає у розробленні засад автоматизації ідентифікації податкових ризиків у системі обліково-контрольного забезпечення імпортних операцій із використанням алгоритмів штучного інтелекту для підвищення ефективності податкового контролю та правдивості звітності. Методи дослідження. У процесі дослідження використано методи системного аналізу, узагальнення та систематизації наукових підходів до обліку й оподаткування імпортних операцій, порівняльного аналізу механізмів податкового контролю, зокрема аналітичні методи дослідження можливостей застосування алгоритмів штучного інтелекту у системах бухгалтерського супроводу зовнішньоекономічних контрактів. Результати. Схарактеризовано особливості організації обліково-контрольного забезпечення управління товарами критичного імпорту та окреслено основні етапи бухгалтерського обліку та оподаткування імпортних операцій. Визначено роль митної вартості товарів і формування податку на додану вартість у системі фіскального контролю імпортних операцій. Доведено, що застосування алгоритмів штучного інтелекту дає змогу автоматизувати аналіз бухгалтерських, митних і податкових даних, виявляти аномальні відхилення у фінансових показниках та формувати ризико орієнтовані моделі контролю імпортних операцій. Виявлено основні проблеми ідентифікації податкових ризиків, зокрема фрагментарність інформаційних потоків між обліковими та митними системами, складність визначення митної вартості товарів і обмеженість аналітичних можливостей традиційних систем бухгалтерського обліку. Висновки. Доведено доцільність формування інтегрованої системи автоматизованого податкового контролю імпортних операцій, що ґрунтується на поєднанні бухгалтерських, митних і податкових інформаційних ресурсів та використанні алгоритмів штучного інтелекту для аналізу фінансових даних і прогнозування податкових ризиків. Перспективи подальших досліджень пов’язані із розробленням економіко-математичних моделей оцінювання податкових ризиків у сфері імпортних операцій та дослідженням можливостей інтеграції технологій штучного інтелекту у цифрові системи бухгалтерського обліку й податкового адміністрування зовнішньоекономічної діяльності.