Розвиток теоретичних та удосконалення практичних засад бюджетно-податкової політики регулювання трансфертного ціноутворення - Лисяк, Любов Валентинівна; Лебідь, Ганна Андріївна (Актуальні питання економічних наук, 2024)
Стаття присвячена дослідженню теоретичних та практичних засад однієї з важливих складових бюджетної політики формування доходів державного централізованого фонду - бюджетно-податкової політики у сфері трансфертного цінотворення. На основі аналізу доробок дослідників виділено основні характеристики трансфертного ціноутворення. Розвинуто теоретичні та методичні засади бюджетно-податкової політики фінансового регулювання трансфертного ціноутворення. Визначено сутність бюджетно-податкової політики регулювання трансфертного ціноутворення з позиції інституційного та системного підходів, окреслено її функції і сукупність принципів, на яких вона має базуватися. Показано, що процес проєктування і реалізації бюджетно-податкової політики у сфері трансфертного ціноутворення здійснюється у системі реалізації загальних цілей і завдань бюджетної політики формування доходів держави. Встановлено, що інституційне забезпечення у системі регулювання трансфертного ціноутворення передбачає реалізацію логічного взаємозв’язку: “бюджетна політика > бюджетна політика у сфері доходів > бюджетно-податкова політика > бюджетно-податкова політика у сфері трансфертного ціноутворення”. Розроблено методичний підхід щодо практичної реалізації бюджетно-податкової політики шляхом оцінки її імпліцитних характеристик стосовно оподаткування фінансових результатів підприємств. У межах механізму стягнення податку на прибуток виявлено імпліцитну недосконалість бюджетно-податкової політики у сфері доходів в умовах нестабільності, викликаної війною. Зроблено висновок, що бюджетно-податкова політика потребує подальшого удосконалення з метою підвищення дієвості й ефективності, дотримання основних принципів проектування/реалізаії, зокрема і у сфері трансфертного ціноутворення.