Узагальнення міжнародного досвіду розвитку національної економіки - Гнилянська, Леся Йосифівна; Сай, Леся Петрівна; Ткаченко, Ігор Володимирович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. Метою дослідження є аналізування міжнародного досвіду розвитку національних економік та визначення ефективних моделей для підвищення економічної стабільності та конкурентоспроможності України. У статті використано методи порівняльного аналізу, систематизації статистичних даних, узагальнення міжнародних досліджень та інституційний аналіз. В праці узагальнено міжнародний досвід розвитку національної економіки з урахуванням сучасних глобалізаційних викликів, трансформаційних процесів та посилення міжнародної економічної інтеграції. Досліджено ключові підходи до формування ефективної економічної політики у провідних країнах світу, зокрема акцентовано увагу на ролі інституційного середовища, інноваційного розвитку, державного регулювання та підтримки підприємництва. Проаналізовано практики країн Європейського Союзу та інших економічно розвинених держав щодо стимулювання економічного зростання, підвищення конкурентоспроможності національних економік та забезпечення сталого розвитку. Визначено, що важливими чинниками успішного розвитку є ефективна взаємодія держави і бізнесу, інвестиції у людський капітал, розвиток інфраструктури та впровадження цифрових технологій. Особливу увагу приділено адаптації міжнародного досвіду до умов національної економіки України з урахуванням її соціально-економічних особливостей та сучасних викликів. Отримані результати можуть бути використані при розробленні стратегій економічного розвитку та формуванні державної політики в умовах глобальних трансформацій. Практичне значення дослідження полягає у можливості використання результатів для розробки стратегічних документів, удосконалення державної політики, стимулювання інноваційної діяльності та формування ефективної зовнішньоекономічної стратегії України.